22.4 C
București
duminică, 1 august 2021 - 7:24

Macovei nu mai poate de grija Moldovei

spot_img

Europarlamentarul român avertizează, într-o postare pe Facebook, că, în viitor, Vladimir Voronin ar putea fi înlocuit de un agent rus

Macovei_SZ

Europarlamentarul Monica Macovei se arată, într-o postare pe Facebook, extrem de îngrijorată de soarta Moldovei, în condițiile în care Partidul Liberal-Democrat (PLDM) și Partidul Democrat (PD) și-au asumat public o guvernare minoritară cu susținerea, în Parlament, a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM).

Macovei avertizează că, în acest moment, Moscova se bucură, iar în viitor, Vladimir Voronin (președintele PCRM) poate fi înlocuit de un agent rus. “La Chișinău este nevoie de Guvern. Dar nu orice fel de Guvern”, susține Macovei care cere atragerea Partidului Liberal din Moldova în coaliția de guvernare.

Coaliția pro-europeană din Republica Moldova a obținut un vot majoritar la alegerile din noiembrie. PLDM, PD și PL trebuie să respecte acest vot și să formeze Guvernul fără comuniști. Rusia nu trebuie să câștige.
• La Chișinău este nevoie de Guvern. Dar nu orice fel de Guvern.

Guvernul de la Chișinău trebuie să reflecte votul populației, care a fost pro-european. Este vital ca drumul pro-european al Republicii Moldova să nu fie încetinit sau oprit, ci trebuie accelerat. Ieri, 25 ianuarie 2015, Partidul Liberal-Democrat (PLDM) și Partidul Democrat (PD) și-au asumat public o guvernare minoritară cu susținere în Parlament a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM).

Acum Moscova se bucură. Toate țările din Uniunea Europeană, mai ales cele sceptice la extinderea Uniunii, vor avea motive să temporizeze sprijinul Republicii Moldova în parcursul european. Susținerea Guvernului de către PCRM frânează trenul Moldovei către Uniunea Europeană.

Situația convine Moscovei; chiar dacă acum Vladimir Voronin nu răspunde total comenzilor Rusiei, el poate fi înlocuit în viitor de un agent rus. Și încă un motiv: PCRM nu va vota legile necesare integrării europene, mai ales pe cele anticorupție și pentru reforma justiției.

Singura garanție că Moldova va merge spre Europa, și nu spre Federația Rusă, este cooptarea Partidului Liberal (PL) în coaliția de guvernare. PLDM, PD și PL trebuie să ajungă în cele din urmă la o înțelegere și să-și asume guvernarea împreună, pentru că aducerea comuniștilor în susținerea și decizia Guvernului este un pericol pentru Moldova.

În cursul vizitei reprezentanților Partidului Popular European (Brock), Partidului Liberal (Watson) și Partidului Socialist Democrat (Fleckenstein), cele 3 partide – PLDM, PL și PD (care fac parte din aceste partide europene) – au primit și acceptat mesajul clar din partea europenilor că drumul spre Europa este asigurat clar de alianța guvernamentală PLDM-PL-PD, și nu de cea cu comuniștii. Toate cele 3 partidele trebuie să se țină de cuvânt, iar PD să înceteze atacarea Partidului Liberal.

Monica Macovei
postare pe Facebook

R.D.