Măsura evaziunii în agricultură: Nimeni nu poate suporta mai mult de un an de pierderi

Măsura evaziunii în agricultură: Nimeni nu poate suporta mai mult de un an de pierderi

Măsura evaziunii în agricultură: Nimeni nu poate suporta mai mult de un an de pierderi

Evaziunea fiscală este una dintre cele mai mari probleme ale agriculturii din România, iar fermierii trebuie să înțeleagă că actul de producție presupune asigurarea resurselor financiare și plata taxelor, a afirmat luni Alex Jurconi, președinte al Federației Naționale Pro Agro, o asociație profesională a producătorilor.

Jurconi s-a referit la situația multor producători agricoli care declară pierderi cinci ani la rând și totuși rămân în acest business, pentru că, în mod evident, fac evaziune fiscală. ”Nimeni nu poate suporta mai mult de un an de pierderi”, a declarat Jurconi.

Declarațiile au fost făcute la o conferință de specialitate care a avut loc la București, organizată de Business Review.

Camelia Șucu, antreprenor în domeniul retail-ului agricol, a afirmat că micii fermieri au nevoie de o logistică bună pentru a-și putea vinde producția. În prezent, producătorii nu au informații asupra a ceea ce se cere pe piață și în ce cantități, nu au bani pentru semințe, utilaje sau pentru ingineri tehnologi și nu au acces la companii care le pot colecta marfa.

”Nu poți avea o productivitate bună cu utilaje puține și cu terenuri mici. Am identificat nișa de a forma o logistică sănătoasă pentru micii fermieri”, a afirmat Camelia Șucu.

Din punctul de vedere al comasării terenurilor, perspectiva este foarte pesimistă, pentru că situația cadastrului și a întabulării este dezastruoasă. În prezent, din cele aproximativ 3.000 de localități ale României, doar două au finalizat lucrările cadastrale, cu ajutorul unor programe finanțate de Banca Mondială.

Vlad Bârleanu

NICIUN COMENTARIU