19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 15:09
No menu items!

Mănăstirea Ghighiu

spot_img

Povestea manastirii Ghighiu

Siriaca, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu, este una dintre cele mai renumite icoane din România. Zugrăvită pe lemn de santal, icoana, foarte veche şi mult iubită, a trăit multe miracole, fiind făcătoare de minuni.

Ridicată în urmă cu mai bine de patru secole, în mijlocul unei păduri care făcea parte din legendarii Codri ai Vlăsiei, mănăstirea atrage credincioşi din toata ţara, fiind un renumit izvor tămăduitor.

Actuala biserică a fost zidită în 1858 şi sfinţită în 1866, de către stareţii Eftimie şi Antonie, ajutaţi de mitropolitul Nifon, pe temelia fostei biserici de lemn, construită în anul 1817, care a fost dărâmată în împrejurări necunoscute.

Culme a artei sacre siriene, Icoana Maicii Domnului cu Pruncul a fost adusă din Siria în secolul al şaisprezecelea de către episcopul Vasilios Samaha şi oferită Patriarhului Justinian Marina, în urma unui vis. Icoana a fost depusă în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, unde, în vis, Maica Domnului i-a cerut Preafericitului Patriarh să îi ducă icoana la Mănăstirea Ghighiu, unde aceasta a început să facă minuni.

Oaspetele sirian, episcopul Samaha, a izbucnit în plâns când a văzut icoana în biserica românească, cerându-şi iertare, în numele poporului său, Maicii Domnului, că a luat-o de la locul ei, ca necredinţa oamenilor a alungat-o din Siria.

Roxana Mera