11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 12:09
No menu items!

Lupta pentru putere în Marea Lojă Națională Unită din România a fost redeschisă

spot_img

Szakvary și Slăvoiu se luptă pentru putere

După o perioadă de acalmie în care luptele pentru putere păreau că s-au încheiat, scandalul este pe punctul de a reveni în interiorul Marii Loji Naționale Unite din România, iregulară (nerecunoscută de Loja-Mamă a Lumii, respectiv Marea Lojă Unită a Angliei).

Asta după ce Tribunalul București a decis la sfârșitul anului trecut să anuleze hotărârea Judecătoriei Sectorului 4 din 2011 care consfințea alegerea ca Mare Maestru al acestei loji masonice a lui Bartolomeu Constantin Săvoiu.

Inițial, pe 16 martie 2011 Judecătoria Sectorului 4 decidea: Admite cererea.Dispune înscrierea modificărilor intervenite cu privire la petenta conform decretelor nr. 1 şi 2 din 29.03.2008, a procesului verbal din 29.03.2008 în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor al Jud. sector4 Bucureşti. Dispune înscrierea modificărilor intervenite cu privire la petenta conform Procesului verbal al Adunării Generale încheiat în 05.11.2010 şi a protocolulul de fuziune dintre Asociaţia Marea Lojă Naţională Unită din România şi Asociaţia Marea Lojă Naţională Română fondată în 1880. Cu recurs în 5 zile de la pronunţare şi 5 zile de la comunicare pentru Ministerul Public”.

Evenimentul Zilei scria în ianuarie 2009 că, tocmai pe 29 martie 2008, Conventul Extraordinar al Marii Loji Naționale Unite din România l-a ales în unanimitate Mare Maestru pe Bartolomeu Constantin Săvoiu, iar Horia Nestorescu Bălcești a fost ales Mare Maestru adjunct.

„Am găsit o situație absolut unică și nemaiîntâlnită în istoria masoneriei: o Obediență condusă de un cuplu! Este vorba de numita Anca Nicolescu și de cetățeanul străin Andre Szakvary. Înconjurați de câțiva acoliți, ei au transformat Obediența într-o afacere privată pentru a obține avantaje personale. Acești așa-ziși masoni, conduși de cuplul Szakvary-Nicolescu mutaseră sediul Marii Loji la ei acasă. Am găsit Obediența fără buget, fără situație financiară, fără acte de identitate și fără documente”, declara atunci Săvoiu pentru Evenimentul Zilei.

Ulterior, pe 18 octombrie 2008, Marea Lojă Națională Unită din România – tabăra Săvoiu, decidea excluderile lui Dan Trofin, Liviu Mânecan, Doru Manu, Andre Szakvary și Sergiu Anghel.

Disidenții au replicat și ei hotărând într-o altă întrunire să-i retragă calitatea de Mare Maestru lui Săvoiu, interimar fiind pus Liviu Mânecan.

Același grup al disidenților a intervenit și în procesul de la Judecătoria Sectorului 4. Dacă într-o primă fază ei nu avut succes, judecătorii validând deciziile taberei Săvoiu, Liviu Mânecan & Co au făcut recurs la Tribunalul București au reușit să obțină o primă victorie.

Magistrații de la Tribunal au decis să caseze în totalitate și să trimită în rejudecare la Sectorul 4 dosarul în care Bartolomeu Săvoiu cerea validarea deciziilor sale.

Cristi Ciupercă