4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 1:36
No menu items!

Lupta pentru influență din Ministerul Economiei – patru secretari de stat nu au încă domenii precise

spot_img

Ministerul Economiei a finalizat etapa numirilor secretarilor de stat, însă lupta pentru influență între partidele coaliției în interiorul sistemului continuă, potrivit unor informații la care a avut acces Sursa Zilei.

Acest minister coordonează sectorul energetic din România, domeniu de importanță strategică, în care se învârtesc miliarde de euro. Ministerul are în subordine societăți care dețin monopoluri naturale, în mod tradițional generatoare de profituri mari, dar și de fonduri pentru toate clientelele politice din ultimii 20 de ani, prin contracte cu dedicație sau fraude. Este vorba despre companii precum Romgaz, Transgaz, Conpet, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Naţională a Apelor Minerale, Societatea Națională a Sării, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica.

De asemenea, Ministerul deține participațiile statului la două dintre cele mai importante companii din România – OMV Petrom și Rompetrol Rafinare – și coordonează cadrul legislativ pentru domeniul energiilor regenerabile, unul dintre cele mai de interes pentru investițiile străine din ultimii ani.

În aceste condiții, lupta politică pentru controlul activităților profitabile este evidentă. Ministru al Economiei este Varujan Vosganian, vechi membru al PNL, însă PSD a negociat înființarea unui post de ministru delegat pentru energie, funcție deținută de Constantin Niță.

În HG 47/19 februarie 2013 privind organizarea și funcționarea Ministerului Economiei, se precizează: ”Ministrul delegat pentru energie și ministrul delegat pentru întreprinderi mici și mijlocii, mediul de afaceri și turism coordonează activitățile din domeniile pentru care au fost învestiți”.

Potrivit unor surse din Minister, PNL și PSD se luptă pentru a prelua controlul asupra marilor companii din energie. În acordul cu FMI, România s-a angajat să numească management privat în marile companii de stat și să scoată la vânzare pachete minoritare sau majoritare din aceste societăți.

Ministru delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri și turism este Maria Grapini, membru al PC. În organigrama Ministerului, Vosganian, Niță și Grapini se află la același nivel.

Activitatea celor șapte secretari de stat se va desfășura astfel:

– În subordinea directă a lui Varujan Vosganian se află Gelu Stefan Diaconu – responsabil de domeniile apărare și resurse minerale neenergetice; Adrian Ciocanea Teodorescu – responsabil de domeniile politici industriale, competitivitate și fonduri structurale; Manuel Marian Donescu – responsabil de domeniile comerț exterior și relații internaționale;

– În subordinea Mariei Grapini se află Dan Enache Dumitru și Anca Laura Ionescu;

– În subordinea lui Constantin Niță se află Maricel Popa și Mihai Adrian Albulescu.

Despre acești ultimi patru secretari de stat, Ministerul a transmis că, până la data comunicării (6 martie), nu aveau delegare pe un domeniu strict, din cele coordonate de către miniștii delegați în subordinea cărora se află.

Vlad Bârleanu