18.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 14:45
No menu items!

Lupta anticorupție trece Prutul. Moldovenii învață de la români

spot_img

Mariana Alexandru, fostul procuror DNA care a instrumentat dosare grele și s-a pensionat anul trecut la doar 56 de ani, este expertul european care îi va ajuta pe procurorii moldoveni în lupta anticorupție.

Mariana Alexandru a fost desemnată să lucreze la Chișinău, prin programul TAEX, de Delegația Uniunii Europene, iar la selecția acesteia au cântărit greu recomandările Monicăi Macovei și ale lui Daniel Morar.

Fostul procuror DNA va fi sprijinit în activitatea sa – aceea de a consilia Procuratura și Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova – de încă doi magistrați români, care au activat în lupta anticorupție. Este vorba despre foști procurori anticorupție, deoarece una dintre condițiile pentru a fi acceptat de UE în acest program este aceea de a nu fi procuror –activ în cadrul DNA.

Vestea că un procuror român va ajunge la Chișinău a fost facută publică încă de săptămâna trecută. Atunci, președintele Parlamentului moldovean, Adrian Candu, a declarat cu privire la sosirea Marianei Alexandru: „Nu mai este un secret pentru nimeni cât de dezamăgiți sunt cetățenii acestei țări de situația din justiție. În acest sens, vreau să fac un anunț. Săptămâna viitoare, pe 15 septembrie, în Republica Moldova vine un procuror din România, cu experiență DNA, care va sta alături de ai noștri, va examina dosare de rezonanță, le va revizui pe unele. S-a tot vorbit că DNA trebuie să treacă Prutul. Putem spune că o primă rândunică va veni săptămâna viitoare. Noi putem vorbi mult despre demisii la nivel de conducere, dar dacă nu schimbăm sistemul, n-avem nicio șansă”, a declarat Candu, în cadrul unei conferințe de presă.

De numele fostului procuror Mariana Alexandru se leagă dosarele lui Cătălin Voicu și Monica Iacob Ridzi, dar și cauzele “Gala Bute” – în care a fost pusă sub acuzare Elena Udrea, “Zambaccian” și “Trofeul Calității”, în care a fost condamnat Adrian Năstase.

Mariana Alexandru nu este singurul expert român care lucrează cu anchetatorii de la Chișinău.

Și fostul șef al Departamentului Schengen din MAI, chestorul Marian Tutilescu activează, din august anul trecut, peste Prut, pe postul de consilierul de Înalt Nivel al Poliției din Republica Moldova, într-un program al Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Și Gabriel Sotirescu, fost director adjunct al Centrului SECI (Centrul Regional pentru Combaterea Criminalității Transfrontaliere) și fost director adjunct al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog, este înalt consilier al UE pentru Ministerul de Interne din Republica Moldova.

Marilena Nedelcu

foto: protv