-3.7 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 6:22
No menu items!

Luna iunie a dat peste cap toate așteptările meteorologilor. 71 de avertizări meteo, emise. Mai mult decât tot anul 2019

spot_img

Ploi torențiale, vijelii, caniculă, fenomene meteo care s-au abătut cu putere asupra României și pentru care meteorologii au fost nevoiți să avertizeze populația. Totuși, luna iunie, îngrojorează inclusv specialișii care spun că au fost emise mai multe avertizări meteo decât în tot anul 2019 când au fost emise 65 de avertizări.

„Este o vreme a extemelor meteorologice și vorbim de o alternanță a fenomenelor de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată – iată caniculă, disconfort termic accentuat și din nou instabilitate și vijelii puternice, grindină, ploi abundente.

Deja am înregistrat 37 de grade Celsius la Timișoara, Calafat, Zimnicea la ora 15.00 și 35 de grade la București-Afumați. Temperatura resimțită este extrem de ridicată – 38 până la 43 de grade, iar indicele temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 în partea de est, sud și vest a țării”, a spus Elena Mateescu la Digi24.

„Trebuie să conștientizăm aceste alternanțe de tipare de vreme deja din ce în ce mai extreme, pentru că trecem de la o extremă la alta în intervale scurte de timp. Chiar și prima zi a lunii lui Cuptor va debuta cu o vreme instabilă, la început în partea de vest, centru, nord-vest, în zona de munte și submontană, și apoi și în restul teritoriului, așadar vorbim de încă 2-3 zile de instabilitate atmosferică accentuată. O vreme a extremelor impune o conștientizare a fiecăruia dintre noi, și la nivel personal, și să luăm în considerare alertele meteorologice, astfel încât să diminuăm pe cât posibil impactul acestora”, a adăugat ea.