Luna și târgul la Ministerul Economiei. Vezi care sunt firmele favorite

În mare grabă, Ministerul Economiei a parafat două contracte de circa 400.000 de euro, pentru participarea la încă două târguri în Germania și Spania

Ministerul Economiei_SZ

SF Travel și Olimpic International Turism, același firme care în ianuarie și februarie au câștigat două contracte de 500.000 de euro la Ministerul Economiei Comerțului și Turismului pentru organizarea standurilor la două târguri de câteva zile, au mai primit încă două contracte, de aproximativ 400.000 de euro. Ca și în cazul primelor două licitații, cele două firme abonate la banii publici, au câștigat contractele cu patru zile înainte de începerea târgurilor.

După ce a organizat participarea Ministerului Economiei Comerțului și Turismului la Târgul Economic Internațional IMM Koln, Germania, pentru 1,34 milioane de lei, SF Travel s-a ocupat de amenajarea standului și organizarea expoziție pentru participarea Ministerului Economiei alături de mai multe firme românești la Târgul Economic Internațional Mobile World Congress Barcelon, în perioada 02-05 martie 2015. Firma a câștigat contractul în valoare de circa 876.000 de lei în data de 25 februarie, cu patru zile înaintea organizării târgului din Spania.

SF Travel a fost singurul ofertant, Ministerul Economiei nu a organizat licitație electronică, iar principalul criteriu de atribuire a fost prețul cel mai scăzut. Contractul nu a fost subcontractat și a fost finanțat din bani de la buget.

Anul trecut, SF Travel a avut contracte cu Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea. Adică a decontat bilete de avion, în valoare de peste 87.000 de lei, pentru rutele București-Istabul, București-Salonic sau București-Bruxelles. Aceeași firmă, în vara anului trecut, a încasat peste 8.000 de lei de la Agenția Națională de Administrare Fiscală, contravaloarea unor bilete de avion. SF Travel, în asociere cu alți turoperatori, s-a „lipit”, vara trecută, de un contract în valoare de peste 750.000 de euro pentru transportul angajaților Ministerului Economiei cu avionul, în țară și străinătate. Din vânzarea biletelor și organizarea târgurilor internaționale pe banii statului, conform datelor de la Finanțe, la sfârșitul lui 2013, SF Travel înregistra un profit de peste 700.000 de lei, deși are numai 11 angajați.

De asemenea, Olimpic International Turism, după ce a facturat 900.000 de lei pentru organizarea Târgului Internațional Premier Vision Pluriel Paris, a câștigat, în data de 12 martie, contractul pentru organizarea Târgului Economic International CeBit Hanovra, în perioada 16-20 martie 2015. Administratorii Olimpic International Turism vor încasa circa 819.000 de lei pentru organizarea standului României la târgul de la Hanovra. Și firma Olimpic International Turism a câștigat sute de mii de euro din vânzarea biletelor de avion. Cu 28 de salariați, Olimpic International Travel a înregistrat, la sfârșitul anului 2013, un profit de peste 650.000 de lei.

Ștefan Etveș
Alexandru Maghiar

NICIUN COMENTARIU