3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 2:15
No menu items!

Lumina dimineții ar putea combate obezitatea

spot_img

 obezitate

O siluetă suplă poate fi păstrată prin simpla trezire de dimineață, pentru a beneficia de puțină lumină matinală, arată un studiu apărut miercuri în revista americană PLOS ONE și preluat de AFP.

Studiul, efectuat pe un eșantion de 54 de voluntari cu vârsta medie de 30 de ani, a arătat că cei mai slabi dintre ei nu făceau nici mai multă mișcare și nici nu mâncau neapărat mai bine decât ceilalți, ci se expuneau mai mult la lumina naturală dis-de-dimineață.

„Cu cât expunerea la lumina naturală are loc mai devreme, cu atât indicele de masă corporală (IMC) este mai mic”, susține Kathryn Reid, profesor de neurologie la Școala de medicină a Northwestern Unviersity Feinberg, coautor al studiului.

Participanții, cărora li s-a inventariat ce au mâncat pe durata celor șapte zile cât a durat studiul, au purtat la încheietura mâinii un aparat care a măsurat expunerea la lumină și ciclurile de somn.

Expunerea la lumina dimineții a influențat indicele de masă corporală al voluntarilor, indiferent de nivelul activității fizice desfășurate, de aportul caloric, de timpul alocat somnului sau de vârstă. Conform rezultatelor studiului, lumina matinală influențează cu 20% indicele de masă corporală.

„Lumina este cel mai important agent care reglează ceasul intern, acesta reglând la rândul său ritmul circadian (ce are o oscilație de circa 24 de ore — n.r.), iar ultimul răspunde de balanța energetică”, adaugă Phyllis Zee, o altă coautoare a studiului, care a concluzionat că „oamenii trebuie să încerce să se expună mai mult la lumina naturală între opt dimineața și prânz”.

C.A.