19.1 C
București
sâmbătă, 19 iunie 2021 - 18:28

Lukoil a descoperit rezerve de 32 de miliarde mc de gaze în sectorul românesc al Mării Negre

spot_img

Grupul petrolier rus Lukoil a anunţat autoritățile române că zăcământul de gaze Lira din perimetrul Trident din Marea Neagră, pe care l-a concesionat într-un consorţiu cu firma americană PanAtlantic şi de Romgaz, are în jur de 32 miliarde metri cubi de gaze, potrivit unui comunicat transmis joi de Ministerul Energiei.

Descoperirea este a doua ca mărime în zona economică exclusivă a României la Marea Neagră, după zăcământul descoperit de consorţiul Exxon-Petrom. Dacă rezervele sunt confirmate, acestea ar acoperi integral consumul actual al României timp de trei ani.

Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Lukoil Vladimir Nekrasov, aflat într-o vizită de lucru în România, în cursul unei întâlniri cu ministrul Energiei Victor Grigorescu.

Cei doi au discutat teme legate de  producția și activitatea curentă a companiei Lukoil, invesțiile necesare pentru eficiența energetică și de mediu, precum și perspectivele de dezvoltare viitoare ale Rafinariei Lukoil din Ploiești.

Cercetările din zona Trident vor continua atât prin lucrări de explorare seismică, în baza contractului de concesiune existent, cât şi prin noi forări cu sonda de prospecţiuni, a susţinut Nekrasov.

”Oficialul rus a prezentat și o parte din programele viitoare ale companiei în România, punând accent pe continuarea activităților de explorare în cadrul Consorţiului din care mai fac parte firma americană PanAtlantic şi Romgaz a zăcământului de gaze Lira din perimetrul Trident din Marea Neagră, conform contracului de concesiune existent. În baza  evaluărilor preliminare, rezervele de gaze evidenţiate până în prezent depăşesc 32 miliarde m.c., iar cercetările vor continua atât prin lucrări de explorare seismică, cât şi prin noi forări cu sonda de prospecţiuni”, potrivit comunicatului publicat de Minister.

Consorţiul format din grupul american Exxon şi compania OMV Petrom a anunţat în 2012 descoperirea unui zăcământ evaluat între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaz în blocul Neptun.

T.S.