16.5 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 8:25
No menu items!

Ludovic Orban îl critică pe ministrul USR-PLUS al Justiției, Stelian Ion

spot_img

Ludovic Orban l-a criticat pe ministrul USR-PLUS al Justiției, Stelian Ion, că a pus în dezbatere publică pachetul Legilor justiției, fără ca acestea să fie discutate înainte în coaliția de guvernare.

Președintele PNL a spus că proiectul de modificare a legilor justiției este doar un proiect al ministerului Justiției.

„Obiectivul fundamental al PNL este de a asigura independența justiției, de a asigura un cadru legislativ la nivel european. Proiectele de modificare a legilor justiției trebuie să facă obiectul unor mari consultări publice. Proiectul trimis de Ministerul Justiției este al Ministerului Justiției, nu a fost dezbătut în coaliție. Va fi supus dezbaterii în coaliție, în societate, va fi analizat de organizațiile din domeniu”, a mai explicat liderul PNL.

Orban a adăugat că Parlamentul sau Guvernul ar putea sesiza Comisia de la Veneția pe această temă.

Stelian Ion a trimis, în urmă cu o săptămână, Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, proiectele de modificare a legilor justiţiei.

Potrivit acestor proiecte, una dintre cele mai importante modificări se referă la procedura de numire a procurorilor șefi. Astfel, ministrul Justiției înaintează CSM propunerile pentru funcțiile de conducere de la parchetul general, DNA și DIICOT, iar în cazul unui aviz negativ, ministrul nu mai poate continua procedura de numire pentru funcția respectivă. Procedura de selecție se reia de la zero, iar ministrul nu mai poate propune aceeași persoană care a fost avizată negativ. Mandatele procurorilor șefi vor fi de 4 ani, față de 3, iar revocarea din funcție va fi făcută la propunerea ministrului cu acordul secției de profil din CSM.