15.1 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 8:20

Ludovic Orban exclude reîmpărțirea ministerelor: “USR-PLUS are nevoie de timp să se calmeze”

Liderul PNL Ludovic Orban s-a declarat convins, miercuri, după demiterea ministrului sănătății, că se va depăși impasul politic din coalitie. El a exclus, însă, o reîmpărțirea e portofiilor și a reafirmat susținerea PNL pentru Florin Cîțu în funcția de premier. 

„Opinia mea este că nu e bine să porți discuții la cald. Trebuie să treacă un timp ca fiecare să analizeze situația nu pe o bază emoțională. Aici e o decizie rațională, fundamentată, de domeniul evidenței, era o măsură necesară”, a spus Orban, despre o ședință a coaliției.

Întrebat dacă ar putea reveni el premier, după ce voci din USR-PLUS spun că nu-l mai vor pe Cîtu, Orban a răspuns: „Premierul e Florin Cîțu și PNL îl susține pe Cîțu”.

„Eu sunt convins că vom avea înțelepciunea să depășim cât mai repede, România are nevoie să fie guvernată, are nevoie de un Guvern care să acționeze în interesul cetățeanului, un guvern care să pună în aplicare programul de guvernare și să câștige bătălia cu pandemia și sunt convins că toți colegii din coaliție sunt animați de aceeași abordare a problemei și vor înțelege că România are nevoie de un guvern”, a adăugat Ludovic Orban.

“Schimbarea premierului nu poate fi decisă decât de coaliție. Noi am analizat înainte de a-l propune în funcție pe Florin Cîțu și din punct de vedere al PNL, noi îl susținem. Suntem angajați într-o coaliție de guvernare alături de USR și UDMR și nu există o altă variantă mai bună. Eu zic să lăsăm lucrurile să se deruleze, să vedem deciziile, declarațiile.  Nu există nici în ipotezele cele mai științifico-fantastice varianta unui guvern cu PSD”, a precizat Ludovic Orban.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a exclus o posibilă renegociere a ministerelor, fiind convins că premierul Florin Cîțu o să găsească o soluție.

„Sunt convins că premierul o să găsescă o soluție. Ministerul o să fie condus. Să nu există nici o emoție! Nu există posibilitatea unei renegocieri ale ministerelor. Am convinegrea că această coaliție o să meargă mai departe (n.r.: referitor la o rupere a coaliției). Nu este un gest de agresiune, ci o decizie guvernamentală”, a spus Orban. 

Președintele PNL a explicat miercuri că decizia demiterii ministrului sănătății a fost luată miercuri după ce s-a publicat ieri în Monitorul Oficial un ordin important despre carantinare și unde Vlad Voiculescu nu l-a consultat pe premier.

„(Vlad Voiculescu – n.r.) Nu a acționat în cadrul coerent, al spiritului de echipă. Luni am avut coaliție, în urmă ședinței s-a încercat să se ajungă la o înțelegere și a venit picătura care a umplut paharul, în care totuși nu poți să emiți un ordin referitor la restricții, carantinarea localititatilor, fără să consulți premierul, nu mai vorbesc de INSP, de specialiștii din comisia anti-Covid. Și să nu-mi spună nimeni că ordinul semnat de dna secretar de stat a fost redactat și publicat fără știință ministrului”, a mai spus Ludovic Orban. 

Raluca Dan