10.4 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 17:09

Ludovic Orban, către liderii partidului: “Nesimțiților!”

spot_img
  • Ioana Theodoru

La nici un an de la momentul la care a fost ales președinte al PNL, Ludovic Orban pierde susținerea liderilor importanți ai partidului. O dovedesc deciziile acestora din ultima perioadă de a nu mai susține proiectele promovate de cel care ocupă în acest moment fotoliul de șef al formațiunii.

Surse politice au confirmat pentru Sursa Zilei că tensiunile existente de ceva vreme în interiorul conducerii PNL au atins cote maxime, marți, 24 aprilie, când Orban a mers la Comisia de Cultură a Camerei Deputaților pentru a evalua activitatea grupului liberal (este important de subliniat că în partid există comisii interne de evaluare a activității propriilor parlamentari – n.r.).

Descinderea lui Orban la Comisie s-a transformat într-un adevărat scandal, presărat cu injurii și reproșuri, cu președintele Comisiei, Gigel Știrbu – unul dintre pilonii importanți ai PNL.

Dialogul dintre Orban și Știrbu s-a transformat într-un adevărat conflict verbal, pe care îl redăm potrivit declarațiilor celor care au fost martori. Astfel, Orban i s-a adresat lui Știrbu cu apelativul “nesimțitule”, reproșându-i că nu a participat la Biroul Executiv (BEx) al PNL, organizat cu o zi înainte: “Bă, nesimțitule, iar n-ai venit la Bex”.

Știrbu i-a răspuns președintelui PNL pe măsură: “Nesimțit ești tu, pentru că ai pus partidul în cap!”. Șeful Comisiei de cultură a avut și argumente să combată reproșurile liderului PNL – mama sa are probleme serioase de sănătătate, acesta fiind principalul motiv pentru care a absentat de la BEx, luni, de Sfântul Gheorghe. Motivului invocat i se adaugă, însă, nemulțumirile profunde privind modul în care Orban a ales să conducă partidul.

Orban, abandonat. Un singur pas până la protestul intern

Iar atitudinea lui Gigel Știrbu nu este singulară. De aproape două luni, și alți lideri importanți ai PNL –  precum, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, Vasile Blaga, președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, liderul senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu, sau chiar vicepreședintele PNL, Dan Motreanu –  au decis să nu mai participe nici la comisiile interne, nici la Birourile Executive ale partidului. În acest fel, Orban se vede în imposibilitatea de a-și mai promova proiectele– în condițiile în care, în lipsa pilonilor principali, în BEx-uri nu se mai întrunește cvorumul necesar -, dar și în imposibilitatea de a controla propriii parlamentari.

Aceasta este și explicația pentru care președintele PNL a intrat, încă de la jumătatea lunii ianuarie, într-o campanie de “achiziție” de consilieri personali. A început cu profesorul Cristian Păun – susținător declarat al mișcării #rezist  – și cu economistul Bogdan Glăvan, angajați pe posturi de “consilieri pe probleme economice, politice, liberale”, după cum îi prezenta chiar Orban.

Și a continuat jalnic, cu Gabriel Toncean, președintele Federației de Culturism și Fitness, pe postul de consilier personal pe sport. Până acum, singurul “proiect” important al lui Toncean a fost apariția sa, alături de Ludovic Orban, la o alergare ușoară prin parc.

Este extrem de evident că în PNL mocnește revolta. Iar, potrivit surselor citate, o acțiune internă de protest, menită să modifice parcursul acestei situații este iminentă.