20.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 15:39

Ludovic Orban a înțeles că Guvernul rămâne în funcție chiar dacă nu primește votul de încredere al Parlamentului

spot_img

Ludovic Orban a declarat că votul de încredere al Parlamentului pe care guvernul Dăncilă e obligat să îl ceară după plecarea ALDE și schimbarea compoziției politice a Executivului, nu înseamnă, automat, că pică Guvernul: ”Nu există nici o prevedere constituțională sau decizie a CCR care să spună că, dacă nu primește acest vot al Parlamentului, guvernul cade. Nu cade. Probabil că trebuie să ajungem la o decizie a CCR. Cine spune că respingerea restructurării înseamnă căderea guvernului nu știe Constituția”.

Constituție prevede că în cazul în care se schimbă componența politică a guvernului, este nevoie de un nou vot în Parlament care să testeze dacă guvernul mai are sau nu majoriate.

  • Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Liderul PNL este cel care anunța că moțiunea de cenzură este singurul mod în care guvernul Dăncilă poate fi dărâmat și că formațiunea sa strânge semnături pentru moțiunea de cenzură anti-Dăncilă. 

E. Stan