Lucrările ştiinţifice scrise în închisoare, reguli mai stricte de reducere a pedepsei

Cum a apărut cartea?

Senatorii au depus un  proiect de lege prin care deţinuţii nu îşi mai pot reduce perioada de detenţie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

Iniţiativa legislativă a fost depusă la Senat şi va fi supusă dezbaterii publice.

Propunerea legislativă prevede abrogarea literei f) de la art.96, alin (1), din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care oferă deţinuţilor posibilitatea de a-şi reduce perioada de detenţie cu 30 de zile ”în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate”.

Senatorii iniţiatori ai proiectului susţin, în expunerea de motive, că ”actuala lege a executării pedepselor stimulează impostura şi permite fentarea pedepselor privative de libertate” şi că ”simpla activitatea de creaţie în penitenciar nu garantează că atitudinea antisocială a persoanei se va schimba în bine”.

Proiectul va intra în dezbatere în sesiunea care începe în februarie, iar Camera Deputaţilor este camera decizională. Potrivit datelor ANP, în perioada 2013-2015, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi.

M.N.

NICIUN COMENTARIU