Lovitură pentru Kovesi. Cercetarea disciplinară a Mihaielei Iorga Moraru, RESPINSĂ. Inspecția Judiciară: Nu a comis niciun fel de abateri

Procurorul Mihaiela Moraru Iorga câștigă încă o luptă cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, de această dată la Inspecția Judiciară. Reprezentanții Inspecției Judiciare au transmis, joi, într-un răspuns oficial pentru Sursa Zilei, că acțiunea disciplinară împotriva procurorilor Mihaiela Moraru Iorga și Călin Nistor a fost respinsă. Inspectorii judiciari au stabilit că cei doi anchetatori nu au încălcat sub nicio formă Statutul magistraților, nu au comis niciun fel de abatere și au respectat în totalitate legea. 

Pe 11 octombrie anul trecut, Inspecția Judiciară anunța că procurorii Moraru Iorga și Nistor sunt cercetați disciplinar, fără a explica și motivele acestei acțiuni. “La finalizarea cercetarii disciplinare, în funcție de rezultatul verificărilor, inspectorii judiciari pot dispune fie admiterea sesizării, prin exercitarea actiunii disciplinare și sesizarea Secției pentru procurori în materie disciplinară a CSM, fie respingerea sesizării în cazul în care se constată că nu sunt îndeplinite condițiile pentru exercitarea actiunii disciplinare”, anunțau oficialii Inspecției Judiciare. 

Pe 2 februarie anul acesta, la finalul verificărilor, Inspecția Judiciară a constat că cei procurori nu au încălcat sub nicio formă Statutul magistraților – nu au comis nicio abatere, nici din punct de vedere disciplinar, nici de ordin administrativ și că au respectat în totalitate legea. Prin urmare nu se impune declanșarea vreunei acțiuni disciplinare împotriva acestora. 

“Prin rezoluţia din 2 februarie 2018, în temeiul art.47 alin. (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu completările ulterioare, raportat la art.33 alin.(3) din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară s-a dispus :

  1. Infirmarea rezoluţiei nr. 6390/IJ/1320/DIP/2017 din 23.01.2018, de exercitare a acţiunii disciplinare dispusă faţă de procurorii Moraru Iorga Mihaiela şi Nistor Călin din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub aspectul săvârşirii abaterilor disciplinare prevăzute  de art. 99 lit. m) şi t) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată (nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente, respectiv, exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă – n.r.).
  2. Respingerea sesizării, nefiind îndeplinite condiţiile pentru exercitarea acţiunii disciplinare.
  3. Menținerea dispoziţiei de respingere a sesizării privind pe procurorul Moraru Iorga Mihaiela sub aspectul săvârşirii abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată (nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente).”, a precizat Inspecția Judiciară pentru Sursa Zilei. 

Cu alte cuvinte, procurorul Mihaiela Moraru Iorga, nu a încălcat în mod nejustificat dispozițiile ori deciziile cu caracter administrativ dispuse de Laura Kovesi sau de alt șef al său și nici obligațiile cu caracter administrativ prevăzute de legi sau alte regulamente. 

În esenţă, în motivarea rezoluţiei de infirmare s-a reţinut că nu au fost încălcate norme de drept material sau procesual cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă de către procurorii cercetaţi disciplinar, din verificările efectuate în cursul cercetării disciplinare neconstatându-se, în concret, încălcarea în mod nejustificat a unor norme regulamentare ori a unor dispoziţii  ori decizii cu caracter administrativ.“, este concluzia reprezentanților Inspecției. 

Pe 27 septembrie anul trecut, Kovesi a încasat o primă lovitură în războiul cu Mihaiela Moraru Iorga din partea judecătorilor Curții de Apel București. Instanța a suspendat atunci ordinul de revocare a procurorului Moraru Iorga, emis de Laura Codruța Kovesi pe 5 iulie.

 

Raluca Dan

NICIUN COMENTARIU