15 C
București
duminică, 19 mai 2024 - 1:13
No menu items!

LOVITURĂ pentru consumatori. Ce nu vom mai găsi pe etichetele unor alimente

spot_img

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care elimină obligativitatea ca etichetele produselor lactate să prevadă procentul de lapte praf conţinut. În plus, noul act normativ îmblânzeşte sancţiunile pentru vânzarea de lapte proaspăt pentru consum despre care se știe că este obţinut din înlocuitori de lapte.

Proiectul pentru modificarea Legii nr. 88/2016 privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum şi a produselor lactate abrogă articolul potrivit căruia produsele lactate trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma „Conţine lapte praf în proporţie de _%„.

În forma adoptată de Camera Deputaţilor, producerea, expunerea spre vânzarea şi/sau vânzarea de lapte de consum cunoscând că este obţinut din înlocuitori de lapte se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei la 35.000 lei, fără ca producătorilor sau comercianţilor să le fie şi retrasă timp de 6 luni autorizaţia de funcţionare, aşa cum prevede legea actuală.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 217 de voturi “pentru”, 3 “împotrivă” şi 48 de abţineri.

Camera Deputaţilor a fost for decizional.

Noua lege ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018.

R.D.