miercuri, 28 octombrie 2020 - 1:50

Lovitură în plină pandemie! Mai mulți americani, implicați în complotul eșuat contra președintelui Maduro

Un maramureșan, violator de minore, ținta unei campanii de capturare a agresorilor sexuali în 19 țări

Ioan Grad, în vârstă de 56 de ani, a fost condamnat pentru răpirea și violarea a două adolescente, de 14 și 15 ani, în...

Rafila, declarație din sediul PSD: Comunicarea a fost punctul cel mai slab în această pandemie

Profesorul Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare, a declarat marţi că, din punctul său de vedere, comunicarea a fost punctul cel mai slab...

Problemele etice care blochează experimentele cu medicamente Covid pe creiere organoide

O mână de experimente ridică semne de întrebare dacă grupurile de celule și creierele fără corp ar putea avea conștiință și cum oamenii de...

124 de angajați MAI, infectați cu Sars-CoV-2 în ultimele 24 de ore

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a precizat, marţi, că în ultimele 24 de ore s-au infectat cu noul coronavirus 124 de angajaţi ai MAI,...

Forțele de securitate venezuelene au arestat, luni, cel puțin opt persoane, dintre care doi americani, după o invazie pe plajă, menită să-l captureze pe președintele socialist Nicolas Maduro. Complotul l-ar fi avut în centru pe liderul opoziției susținut de SUA, Juan Guaido, transmite postul AlJazeer.  

Puternicul lider al partidului socialist, Diosdado Cabello, a postat pe rețelele de socializare un videoclip cu un venezuelan identificat ca Josnars Adolfo Baduel, care a fost, de asemenea, reținut, spunând că doi cetățeni americani se numără printre cei reținuți.

Imaginile arată cum Baduel răspunde unui oficial de securitate care îl întreabă despre cei doi americani prinși. Televiziunea de stat din Venezuela a difuzat videoclipul, dar nu i-a identificat pe americani.

O persoană familiarizată cu subiectul venezuelean a declarat agenției de știri Reuters că  americanii au fost capturați, luni, într-un grup de complici și se crede că se află în custodia serviciilor de informații militare. Sursa, vorbind în condiții de anonimat, a spus că detaliile provin din contactele cu forțele de securitate venezueleene.

Goudreau, un veteran american în lupta cu trei stele de bronz din SUA, susține că atacul a fost lansat din Columbia, duminică în zori. O anchetă a Asociated Press, publicată vineri, a arătat că Goudreau lucra cu un general al armatei venezuelene, acuzat de trafic de stupefiante în SUA, pentru a antrena zeci de dezertori din forțele de securitate ale Venezuelei.

Goudreau și-a revendicat responsabilitatea pentru operațiunea de duminică, despre care autoritățile venezuelene spun că s-a soldat cu moartea a opt oameni, pe o plajă din apropierea orașului portuar La Guaira.

Goudreau susține că americanii capturați sunt veterani americani, Luke Denman și Aaron Berry, foști colegi ai săi în misiuni din Irak și Afganistan și că au făcut parte dintr-o presupusă misiune numită „Operațiunea Gideon”.

“Am încercat să implic pe toată lumea pe care o cunosc, la toate nivelurile. Nimeni nu-mi întoarce apelurile, este un coșmar”, a spus Goudreau pentru AP, despre încercarea de a-și ajuta colegii detinuti. Veteranul susține că a semnat chiar un contract cu liderul opoziției venezuelene, susținut de SUA, Juan Guaido, pentru a-l răsturna pe Maduro, însă politicianul a negat orice legătură cu operațiunea de duminică.

Goudreau a precizat că Guaido nu a îndeplinit niciodată contractul, dar a împins înainte o operațiune subfinanțată cu doar 60 de luptători, inclusiv cei doi veterani americani.

Veteranul a menționat că a comunicat ultima dată cu Denman și Berry, când aceștia se aflau într-o barcă, în apropierea coastelor Caraibelor din Venezuela, după o confruntare cu Marina venezueleană. Și că așteaptă o barcă pe insula Aruba din Caraibe, cu combustibil de urgență, pentru a ajuta la extragerea lor.

Venezuela a intrat într-o criză politică și economică din ce în ce mai mare sub stăpânirea lui Maduro. Distrugerea oricăror servicii publice, cum ar fi apa curentă, energia electrică și asistența medicală, i-a determinat pe aproape cinci milioane de venezueleni să emigreze. Dar Maduro controlează în continuare toate pârghiile de putere, în ciuda unei campanii conduse de SUA pentru eliminarea lui, administrația Trump inculpându-l, recent, ca traficant de droguri și oferind o recompensă de 15 milioane de dolari pentru arestarea sa. Venezuela și SUA au rupt legăturile diplomatice anul trecut pe fondul tensiunilor crescute, astfel încât nu există o ambasadă a SUA la Caracas.

Autoritățile venezueleene au declarat, luni, că au arestat alți opt „mercenari” acuzați într-un oraș de coastă și au arătat imagini la TV de stat cu mai mulți bărbați neidentificați încătușați și culcați pe o stradă.

Printre aceștia a fost un căpitan de gardă națională, Antonio Sequea, care a participat la o revoltă de cazarmă împotriva lui Maduro în urmă cu un an. Goudreau a spus că Sequea a fost un comandant care a lucrat cu el în ultimele zile pe terenul din Venezuela.

Fidel lui Maduro, procurorul general Tarek William Saab, a declarat că au fost arestate 114 persoane suspectate de implicare în tentativa de atac și alte 92 sunt căutate.

Funcționarii din guvernul Venezuelei acuză Columbia și SUA de organizarea și desfășurarea atacului care urmărește răsturnarea lui Maduro. Atât oficialii americani, cât și cei din Columbia au negat acuzațiile Venezuelei.

PSD iar a dat chix în Parlament cu legea privind data alegerilor generale

Reexaminarea legii privind stabilirea de către Parlament a datei alegerilor generale a suferit un nou eșec din cauza PSD. Pentru a doua zi consecutiv, conducerea...

Fost politician cere să se pensioneze din magistratură cu pensie de șase cifre

Fostul deputat PDSR, Stefan Victor Achimescu (63 de ani), in prezent magistrat la Tribunalul Ilfov, cere Sectiei pentru judecatori din CSM sa-i aprobe eliberarea...

Previziunile sumbre ale lui Raed Arafat: Nu mai vorbim de epidemiologie, ci de medicină pentru dezastre

Potrivit sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), este de asteptat ca numarul de pacienti care intra zilnic la terapie intensiva sa ajunga la...

Roman (PNL): „Cu ajutorul bunului Dumnezeu, să avem mai multe victime”. VIDEO

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, a făcut marți, în ședința de plen, o gafă monumentală referindu-se la situația epidemiologică și spunând...

Astrid Fodor și-a recâștigat, în apel, mandatul de primar al Sibiului

Tribunalul Sibiu a admis apelul formulat de Astrid Fodor și i-a validat mandatul de primar al municipiului Sibiu, după ce Judecătoria Sibiu invalidase mandatul...