12.8 C
București
sâmbătă, 17 aprilie 2021 - 20:00

Lovitură în plină pandemie! Mai mulți americani, implicați în complotul eșuat contra președintelui Maduro

Forțele de securitate venezuelene au arestat, luni, cel puțin opt persoane, dintre care doi americani, după o invazie pe plajă, menită să-l captureze pe președintele socialist Nicolas Maduro. Complotul l-ar fi avut în centru pe liderul opoziției susținut de SUA, Juan Guaido, transmite postul AlJazeer.  

Puternicul lider al partidului socialist, Diosdado Cabello, a postat pe rețelele de socializare un videoclip cu un venezuelan identificat ca Josnars Adolfo Baduel, care a fost, de asemenea, reținut, spunând că doi cetățeni americani se numără printre cei reținuți.

Imaginile arată cum Baduel răspunde unui oficial de securitate care îl întreabă despre cei doi americani prinși. Televiziunea de stat din Venezuela a difuzat videoclipul, dar nu i-a identificat pe americani.

O persoană familiarizată cu subiectul venezuelean a declarat agenției de știri Reuters că  americanii au fost capturați, luni, într-un grup de complici și se crede că se află în custodia serviciilor de informații militare. Sursa, vorbind în condiții de anonimat, a spus că detaliile provin din contactele cu forțele de securitate venezueleene.

Goudreau, un veteran american în lupta cu trei stele de bronz din SUA, susține că atacul a fost lansat din Columbia, duminică în zori. O anchetă a Asociated Press, publicată vineri, a arătat că Goudreau lucra cu un general al armatei venezuelene, acuzat de trafic de stupefiante în SUA, pentru a antrena zeci de dezertori din forțele de securitate ale Venezuelei.

Goudreau și-a revendicat responsabilitatea pentru operațiunea de duminică, despre care autoritățile venezuelene spun că s-a soldat cu moartea a opt oameni, pe o plajă din apropierea orașului portuar La Guaira.

Goudreau susține că americanii capturați sunt veterani americani, Luke Denman și Aaron Berry, foști colegi ai săi în misiuni din Irak și Afganistan și că au făcut parte dintr-o presupusă misiune numită „Operațiunea Gideon”.

“Am încercat să implic pe toată lumea pe care o cunosc, la toate nivelurile. Nimeni nu-mi întoarce apelurile, este un coșmar”, a spus Goudreau pentru AP, despre încercarea de a-și ajuta colegii detinuti. Veteranul susține că a semnat chiar un contract cu liderul opoziției venezuelene, susținut de SUA, Juan Guaido, pentru a-l răsturna pe Maduro, însă politicianul a negat orice legătură cu operațiunea de duminică.

Goudreau a precizat că Guaido nu a îndeplinit niciodată contractul, dar a împins înainte o operațiune subfinanțată cu doar 60 de luptători, inclusiv cei doi veterani americani.

Veteranul a menționat că a comunicat ultima dată cu Denman și Berry, când aceștia se aflau într-o barcă, în apropierea coastelor Caraibelor din Venezuela, după o confruntare cu Marina venezueleană. Și că așteaptă o barcă pe insula Aruba din Caraibe, cu combustibil de urgență, pentru a ajuta la extragerea lor.

Venezuela a intrat într-o criză politică și economică din ce în ce mai mare sub stăpânirea lui Maduro. Distrugerea oricăror servicii publice, cum ar fi apa curentă, energia electrică și asistența medicală, i-a determinat pe aproape cinci milioane de venezueleni să emigreze. Dar Maduro controlează în continuare toate pârghiile de putere, în ciuda unei campanii conduse de SUA pentru eliminarea lui, administrația Trump inculpându-l, recent, ca traficant de droguri și oferind o recompensă de 15 milioane de dolari pentru arestarea sa. Venezuela și SUA au rupt legăturile diplomatice anul trecut pe fondul tensiunilor crescute, astfel încât nu există o ambasadă a SUA la Caracas.

Autoritățile venezueleene au declarat, luni, că au arestat alți opt „mercenari” acuzați într-un oraș de coastă și au arătat imagini la TV de stat cu mai mulți bărbați neidentificați încătușați și culcați pe o stradă.

Printre aceștia a fost un căpitan de gardă națională, Antonio Sequea, care a participat la o revoltă de cazarmă împotriva lui Maduro în urmă cu un an. Goudreau a spus că Sequea a fost un comandant care a lucrat cu el în ultimele zile pe terenul din Venezuela.

Fidel lui Maduro, procurorul general Tarek William Saab, a declarat că au fost arestate 114 persoane suspectate de implicare în tentativa de atac și alte 92 sunt căutate.

Funcționarii din guvernul Venezuelei acuză Columbia și SUA de organizarea și desfășurarea atacului care urmărește răsturnarea lui Maduro. Atât oficialii americani, cât și cei din Columbia au negat acuzațiile Venezuelei.