10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 7:55

FIASCO LA DNA: Ludovic Orban, achitat în dosarul făcut de DNA înaintea alegerilor pentru Primăria Capitalei

spot_img

Fostul candidat al Partidului Național Liberal, la alegerile din 2016 pentru Primăria Capitalei, Ludovic Orban, a fost achitat, marți, de magistrații instanței supreme, pe fondul cauzei în care fost judecat pentru fapte de corupție.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, marți, achitarea fostului deputat Ludovic Orban pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite, într-un dosar în care era acuzat că ar fi cerut bani omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru campania electorală la alegerile locale din vara anului 2016. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

La ultimul termen, din 16 ianuarie, procurorul DNA a cerut condamnarea lui Orban la închisoare cu executarea pedepsei. Procurorul a arătat că Orban a acționat cu intenție directă și și-a folosit influența politică pentru a obține bani în campania electorală.

De cealaltă parte, Ludovic Orban a declarat în sala de judecată că nu a săvârșit infracțiunea de care este acuzat și a solicitat să fie achitat.

Potrivit rechizitoriului DNA, la 1 martie 2016, Orban l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală la alegerile locale din vara anului 2016, în care acesta fusese nominalizat de PNL să candideze la funcția de primar al municipiului București.

În martie 2016, Urdăreanu s-a întâlnit cu Orban la domiciliul celui dintâi, ocazie cu care fostul deputat i-a comunicat că are nevoie de 50.000 de euro în numerar, pentru a-i folosi în vederea promovării imaginii sale ca și candidat la Primăria Capitalei, iar banii erau ceruți în numerar „tocmai fiindcă erau… pentru posturi TV”. „Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri că el pretinde puțin că nu mai e cum era pe vremuri. (…) Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri să se gândească dacă poate să dea banii: «te gândești dacă poți sau îmi dai un șut în fund». Ludovic Orban i-a spus că nu vrea nimic de la partid”, se arată în rechizitoriul DNA.

Pe 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, Orban i-a pretins lui Urdăreanu suma de 50.000 euro în numerar, arătând că are un buget de campanie limitat și că dorește “să aibă canale deschise” pe anumite posturi de televiziune, au susținut procurorii.

După punerea sub acuzare, Ludovic Orban s-a retras din cursa electorală, susținând că este nevinovat.

Andrei Tudor