7.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 10:49
No menu items!

Lovitură de la CEDO pentru Marius Iacob, procurorul preferat al lui Kovesi. România, condamnată pentru arestarea „din răzbunare” a asistentei de la Giulești

spot_img

Marius Iacob, considerat „mâna dreaptă” a Laurei Codruța Kovesi atât în mandatul acesteia de procuror general al României, cât și în perioada în care aceasta ocupa funcția de procuror-șef al DNA, a primit o lovitură dură din partea Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). CEDO a stabilit că autoritățile române au încălcat articolul 5 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului, privind obligația de motivare a unei măsuri preventive, atunci când judecătorii au arestat-o preventiv pe Florentina Cârstea în dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești. Curtea arată, în dispozitivul deciziei sale, că „detenția provizorie a unui acuzat trebuie să răspundă nevoilor anchetei penale și nu de a satisface setea de răzbunare și pedeapsă pe care publicul le-ar putea simți.”

Ce spune articolul 5 ind. 3:

”Orice persoană arestată sau deţinută în condiţiile prevăzute de paragraful 1 lit. c) din prezentul articol trebuie adusă de îndată înaintea unui judecător sau a altui magistrat împuternicit prin lege cu exercitarea atribuţiilor judiciare şi are dreptul de a fi judecată  într-un termen rezonabil sau eliberată în cursul procedurii. Punerea în libertate poate fi subordonată unei garanţii care să asigure prezentarea persoanei în cauză la audiere”.

În motivarea deciziei de condamnare a României, CEDO taxează instanțele care au decis în două rânduri arestarea preventiva și respectiv prelungirea măsurii pentru 60 de zile, în cazul fostei asistente.

Curtea notează că Tribunalul a făcut trimitere, în mod general, la fapte fără a explica de ce situația concretă a reclamantului ar fi putut provoca o perturbare de natură să justifice detenția în arest preventiv.
(…)
Curtea reamintește că a decis deja că este de competența instanțelor naționale să explice motivele în mod concret care lăsarea în libertate a inculpatului ar amenința ordinea publică. Detenția provizorie a unui acuzat trebuie să răspundă nevoilor anchetei penale și nu de a satisface setea de răzbunare și pedeapsă pe care publicul le-ar putea simți.

Florentina Cârstea a fost arestată preventiv în 2010, în urma incendiului de la Maternitatea Giulești, când șase bebeluși au murit, iar alți cinci au fost răniți.

Fosta asistență medicală se plânsese la CEDO și de publicarea în mass-media a imaginilor care o arată încătușată cu mâinile la spate și însoțită de mascați în timp ce se deplasa către ședințele publice de pe rolul instanței, însă Curtea nu i-a dat câștig de cauză pentru acest aspect.

În 2015, asistenta Florentina Cirstea a fost condamnata definitiv la doi ani si două luni de închisoare cu executare pentru ucidere și vătămare din culpă.

Ancheta în cazul incendiului de la Maternitatea Giulești a fost coordonată direct de Marius Iacob, pe atunci prim- procuror general adjunct al Parchetului General și șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General. 

DECIZIA CEDO poate fi consultată AICI. 

R.D.