17 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 18:18
No menu items!

Lovitură de imagine la Budapesta! Ministrul ungar de externe gestionează criza din Belarus de pe un iaht de lux în Adriatică

spot_img

Ministrul ungar de externe își petrece în această vară aparent febril, trebuie doar să vizitați pagina sa de Facebook, scriu jurnaliștii atlatszo.hu, pentru a vă asigura: într-un mediu de birou, într-un costum, cu un telefon mobil în mână, a discutat situația din Minsk cu străini de rang înalt, politicieni și colegi în ultimele zile. În realitate, duminică, 16 august, jurnaliștii l-au văzut și l-au fotografiat pe ministrul de externe pe Lady MRD, un iaht de lux deținut de László Szíjj, pe coasta Adriaticii, în Croația, la 25 de kilometri sud de Biograd Na Moru, sub insulele Kornati, împreună cu familia sa în vacanță.

Jurnaliștii atlatszo.hu au scris de nenumărate ori în ultimii ani că același avion privat de lux înregistrat în Austria, folosit și de premierul Viktor Orbán, a zburat în mod repetat exact pe coasta croată, unde iahtul de lux maltez Lady MRD de 7 miliarde de forinți a fost fotografiat. Adevăratul proprietar al ambarcațiunilor, un miliadar care câștigă contracte pe bandă cu statul ungar.

Minciuna

„Fără nicio exagerare, liniile se ard atât la nivel de premier și de ministru de externe în legătură cu evoluțiile din Minsk. În această dimineață, am vorbit cu cei trei miniștri baltici de externe, Edgars Rinkēvičs, colegii estonieni Urmas Reinsalu și colegul lituanian Linas Linkevicius, iar apoi m-am consultat cu premierul, care a discutat cu premierul polonez Mateusz Morawiecki la telefon”– ministrul de externe Péter Szíjjártó a postat luni pe Facebook, ținând telefonul într-un mediu de birou.

„Publicul politic european rămâne preocupat de situația din Minsk. Am vorbit astăzi despre acest lucru la telefon cu Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și cu Heiko Maas, colegul meu de ministru german de externe”- postează duminică, ținându-și telefonul mobil într-un costum într-o sală de ședințe. Guvernul maghiar a fost anterior criticat pentru că nu a vorbit de câteva zile despre criza din Belarus.

În aceeași zi, duminică 16 august, l-am văzut și fotografiat pe ministru pe un iaht de lux, Lady MRD, deținut de o companie malteză offshore, deținută de miliardarul maghiar László Szíjj, în Adriaticăl, Croația, la 25 km sud de Biograd Na Moru, la aproximativ 15 kilometri de continent.

Conform presupunerii noastre, ministrul de externe se odihnea cu familia sa pe iahtul de lux pentru câteva zile. Lady MRD a fost în portul Sibenik, în perioada 8 – 11 august, de acolo pe 12 s-a dus în golful din Split din apropiere și apoi a petrecut orele prânzului așteptând în golful de sub aeroport. Tot în această zi, în jurul orei 10, avionul privat OE-LEM a ajuns în Split. Această aeronavă de lux înregistrată în Austria a fost folosită anterior și de premierul Viktor Orbán.

Lady MRD a pornit apoi din Split, ancorată pe Vis, pe țărmurile Komiza, joi 13 august, apoi s-a întors spre nord și a petrecut câteva zile în largul coastei în golfurile insulelor Kornati. Duminică dimineață, a ridicat ancora lângă insula Zut și s-a îndreptat spre sud.

Cu toate acestea, adevăratul proprietar al iahtului, care este popular cu elita guvernantă ungară, a fost ascuns de o companie malteză offshore – până în prezent, deoarece identitatea adevăraților proprietari ai companiilor offshore malteze a fost făcută publică recent datorită unei directive UE anti-spălare de bani. Baza de date dezvăluie că adevăratul proprietar al L&L Charter Ltd., care operează iahturi numite Artemy și Lady MRD, este László Szíjj, un miliardar, om de afaceri din Tiszakécske, care a câștigat multe contracte de stat și municipale cu companiile sale de construcții și este estimat a fi al patrulea cel mai bogat maghiar.