-1.2 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 3:42
No menu items!

LOVITURĂ în cazul “Mariana Rarinca”. Condamnată pentru un șantaj de 20.000 de euro pe care NU i-a cerut niciodată

spot_img

Pensionara Mariana Rarinca a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, după o decizie de achitare, pentru un șantaj de 20.000 de euro pe care nu i-a cerut niciodată. Singura probă în dosar – referitoare la suma de 20.000 euro pe care Rarinca i-ar fi cerut-o fostei șefe a Curții Supreme Livia Stanciu (acum judecător la Curtea Constituțională) –  este un sms pe care pensionara i l-a trimis lui Stanciu, în care femeia sustine ca NU i-a cerut fostei șefe a Curții Supreme această sumă. 

Dezvăluirea a fost făcută de jurnaliștii de la Lumea Justiției , care au publicat o serie de documente în acest sens. Potrivit luju.ro, în cadrul Inspecției Judiciare s-a ordonat modificarea unui paragraf în care se reținea că Mariana Rarinca nu i-a cerut niciodată Liviei Stanciu suma de 20.000 euro, iar singura probă care ar arăta că pensionara a pretins acești bani de la fostă șefa a Curții Supreme este mărturia celei din urmă.

Conform luju.ro, informațiile se regăsesc în cuprinsul Rezoluției Inspecției Judiciare întocmite de inspectorul judiciar Ioan Gârbuleț în data de 7.07.2015 în dosarul nr. 3464/IJ/DIJ/2015 în care Mariana Rarinca a solicitat cercetarea disciplinară a judecătoarei Livia Stanciu și a procurorilor DNA Iulian Pancescu și Carmen Damian. Așa cum era de așteptat, rezoluția a primit soluție de clasare, după ce, pe parcurs a suferit unele modificări.

După ce a fost finalizată, reținându-se în cuprinsul ei că Mariana Rarinca nu a cerut 20.000 euro de la Livia Stanciu – ceea ce reiese și din interceptările făcute în dosar, rezoluția din data de 7.07.2015 a fost trimisă spre avizare la inspectorul șef al Inspecției Judiciare de la acea data, judecătoarea Rica Vasiliu Cravelos. A fost întoarsă, însă, imediat la inspectorul judiciar Ioan Gârbuleț, cu indicații precise din partea lui Cravelos: “Se restituie pentru a reformula paragraful de la pagină 4”, paragaraf care era și încercuit.

Urmarea: la data de 24.08.2015, în același dosar este emisă o nouă Rezoluție cu modificările în sensul celor solicitate în Rezoluția din 7.07.2015. Nouă formă a Rezoluției, din care fuseseră eliminate doar aspectele referitoare la suma de 20.000 euro, a fost avizată în aceeași zi de fostul inspector-șef Rica Vasiliu Cravelos. Asta, în condițiile în care, conform procedurilor în vigoare, inspectorul șef poate să avizeze negativ sau cu obiecțiuni o rezoluție a unui inspector judiciar. Nu are însă dreptul de a impune o modificare în cuprinsul motivării rezoluției.

Aspectele reținute de inspectorul judiciar Ioan Gârbuleț în prima Rezoluție și modificate la ordinul fostului inspector șef al Inspecției Judiciare Rica Vasiliu Cravelos erau extrem de relevante fiind foarte posibil că motivarea rezoluției, în formă inițială, să fi condus la prăbușirea motivării condamnării dispusă de judecătorul Andi Malaliu de la Tribunalul București și menținută – după ce Rarinca a fost achitată definitiv la Curtea de Apel București de judecătorii Damian Dolache și Risantea Gagescu – de judecătorii Dorel Matei și Ana Măria Trancă de la Curtea de Apel București, după contestația în anulare formulată de DNA în dosar, mai scriu jurnaliștii de la luju.ro.