9.8 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 18:02
No menu items!

Lovitură dublă pe accize: Un curs cu peste 6% mai mare, plus 7 eurocenți pe litrul de carburanți

spot_img

pompa motorina

Guvernul a decis ca accizele pentru anul viitor să se calculeze la același curs la care s-au calculat și cele pentru acest an, respectiv 4,5223 lei pentru un euro, valoare care se actualizează cu o medie a inflației de 4,77%.  În concluzie, rezultă un curs pentru accize de 4,7380 lei pentru un euro în 2014, cu 6,2% mai mare decât cel care ar fi trebuit să fie luat în calcul pentru anul viitor. Nu în ultimul rând, la carburanți se adaugă o creștere suplimentară a accizelor de 7 eurocenți pe litru.

”(…) din data de 4 noiembrie 2013 a fost convenit ca, în situaţia în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent (n.r. 2013), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent (n.r. 2012), valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă (…) se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent (n.r. 2012)”, se arată în Nota de Fundamentare a Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Codului Fiscal.

Acest lucru înseamnă că Guvernul dorește să se ia în calcul un curs de schimb mai mare cu 1,7% decât cel care a fost anunțat anterior, respectiv cel valabil pentru 2012, de 4,5223 lei pentru un euro, și nu cel publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a acestui an, de 4,4485 lei pentru un euro.

Mai mult, acest curs va fi actualizat cu media anuală a indicelui preţurilor de consum calculată în luna septembrie din anul precedent, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la 15 octombrie. Pentru anul 2014, media anuală a indicelui preţurilor de consum calculată în luna septembrie a anului 2013 este de 104,77%.

După actualizarea cursului valabil pentru 2012 cu media anuală a inflației pe septembrie 2013 rezultă un curs de 4,7380 lei pentru un euro, respectiv un curs cu 6,2% mai mare decât cel care ar fi fost luat în calcul pentru anul viitor, dacă s-ar fi respectat vechea formulă de calcul a accizelor.

”Prin această prevedere se urmăreşte păstrarea valorii reale a încasărilor din accize, ţinând cont şi de inflaţie”, motivează Finanțele în Nota de Fundamentare. În document se precizează că această formulă a fost convenită în negocierile cu Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană.

”Totodată, a fost convenită şi o creştere a accizelor cu 7 eurocenţi/litru la produsele energetice utilizate drept combustibil pentru motor, respectiv pentru benzină cu plumb, benzină fără plumb, motorină şi kerosene”, se mai arată în Nota de Fundamentare.

Din 2007, cotatia euro-leu din prima zi a lunii octombrie a urcat constant, de la 3,3 lei, la 4,5 lei pentru un euro în octombrie 2012. De asemenea, cursul publicat de BCE pe 1 octombrie a fost de fiecare dată mai mare decât cursul mediu din anul respectiv.

În acest an, cursul euro publicat de BCE a fost, pentru prima dată în ultimii cinci ani, semnificativ mai mic decât în anul anterior, respectiv cu 1,7%. Cu toate acestea, Guvernul – cu acordul FMI – a decis să facă derogare de la vechea regulă de stabilire a accizelor și să ia în calcul acciza pe 2012, la care să se adauge acea taxă suplimentară de 7 eurocenți pe litrul de carburanți.

Cosmina Croitoru