Semnarea contractului de privizatizare a CFR Marfă cu societatea Grup Feroviar Român (GFR) patronată de Gruia Stoica a intrat într-un mare impas. Surse oficiale din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au dezvăluit pentru Sursa Zilei, sub protecția anonimatului, că averea omului de afaceri a fost pusă sub sechestru încă de la finele lunii iunie 2013.
A fost instituit sechestru atât pe bunurile imobiliare ale lui Gruia Stoica, cât și pe o parte dintre activele societăților la care acesta deține pachetul majoritar de acțiuni
Surse oficiale ANAF
Mai mult decât atât, Sursa Zilei a reușit să contacteze surse din mediul bancar, care au precizat că și conturile deținute de Gruia Stoica au fost poprite. Acesta este motivul pentru care Stoica nu a putut obține vreun împrumut de la nici o bancă românească pentru a achita pachetul de 51% din acțiunile la CFR Marfă, adjudecat în urma licitației al cărei câștigător a fost declarat, pe 21 iunie 2013, Grup Feroviar Român.
De altfel, și Traian Băsescu declara, pe 22 iulie, că Gruia Stoica, “caută cu disperare bani la bănci pentru a plăti banii pentru câştigarea licitaţiei”.
Caută cu disperare bani la bănci pentru a plăti banii pentru câştigarea licitaţiei. Marea mea problemă este că, ştiind despre câştigător că trebuie să împrumute bani ca să plătească, din ce bani va face investiţii? Dacă în momentul de faţă investitorul împrumută bani ca să plătească compania şi nu-i găseşte, de unde o să ia bani să investească în modernizarea companiei? (…)Ponta trebuie să-și asume răspunderea politică pentru privatizarea CFR Marfă și pentru semnarea contractului
Traian Băsescu
22 iulie 2013
Victor Ponta a cerut un aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) care nu a ajuns însă la un consens în această privință. Prin urmare, o eventuală semnare a contractului rămâne tot pe masa Guvernului.
Victor Ponta declara, la Sibiu, cu două săptămâni în urmă, că, în cazul în care CSAT nu avizează privatizarea CFR Marfă, aceasta nu va fi făcută.
Potrivit Ziua News, Gruia Stoica este cercetat de DIICOT Iași pentru evaziune fiscală și privatizarea frauduloasă a companiei TVM (Transbordare Vagoane Marfă). El a declarat, pentru Mediafax, că a fost chemat la DIICOT pentru clarificări privind un dosar din 2005, cu NUP în 2006, după 8 ani în care nu i s-a solicitat nicio declaraţie.
Nu am comis nicio evaziune fiscală. Suspiciunile sunt în legătură cu fapte ce fac obiectul unui dosar de pe rolul DIICOT din 2005 care a primit deja NUP în 2006, subsemnatul fiind acţionar cu un procent de 0,00015%, adică 2 acţiuni, şi fără a avea vreo calitate de administrator la acea firmă. Mai mult, nu-i cunosc nici pe directorul general, nici pe directorul financiar de la acea societate, şi nu aveam cunoştiinţă nici măcar de locul unde se afla sediul firmei. Am acceptat să am o participaţiune infimă în acea societate, de 2 acţiuni, doar pentru că acea firmă să-şi păstreze statutul de societate pe acţiuni
Gruia Stoica
pentru Mediafax
Procurorii DIICOT refuză să comenteze pe seama acestui subiect și nu oferă nici un detaliu, ancheta fiind în curs.