5.3 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 17:56
No menu items!

Lovitură de teatru în Justiție. Băsescu vrea de la CSM propunerile pentru șefiile Parchetelor invocând Constituția

spot_img

Propunerile pentru procurorul general și seful DNA ar putea fi făcute de CSM

Răsturnare de situație în Justiție în privința numirii procurorului general și a șefului Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Propunerile pentru numirile pe aceste funcții ar putea fi făcute de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), și nu de ministrul justiției.

Prezent vineri la ședința de bilanț a CSM, președintele Traian Băsescu a precizat că nu se grăbește să numească procurorul general și șeful DNA și nici să analizeze propunerile care i-au fost transmise de ministrul Mona Pivniceru, respectiv Tiberiu Nițu, pentru funcția de procuror general și Ioan Irimie – procuror șef al DNA.

Băsescu a argumentat că potrivit articolului 134 din Constituţie, CSM trebuie să facă propunerile pentru funcţia de procuror general şi cea de şef al DNA și a cerut Consiliului să-i trimită un punct de vedere pe această temă. “Am o problemă care este la zi. Şi, sigur, puteţi să îmi spuneţi că <<Domnule preşedinte, cum de nu aţi observat-o până acum??>>. E foarte simplu, nu a fost în atenţia mea din punct de vedere procedural. (…) Eu am primit propunerile. Nu discut procedura, s-a discutat cu dumneavoastră, dumneavoastră sunteţi cei mai pricepuţi. Avem un articol 134 în Constituţia României care spune aşa: <<CSM propune preşedintelui României numirea procurorilor şefi>>. Propunerea trebuie să vină la mine de la CSM”, a spus Traian Băsescu.

“Avem şi o menţiune că Ministerul Public funcţionează sub autoritatea Ministerului Justiţiei sau ministrului justiţiei, dar aceasta nu poate, în opinia mea de inginer, să substituie prevederea din 134”, a continuat preşedintele.

Traian Băsescu a susţinut că prevederea din articolul 134 al Constituţiei “nu lasă dubii” şi s-a declarat surprins că până acum nu au reacţionat alte structuri şi chiar procurorii.

“Să faceţi o dezbatere şi să îmi daţi şi mie un punct de vedere cum aţi citi Constituţia privind desemnarea procurorilor în funcţie. Dar eu nu am în Constituţie o prevedere expresă că ministrul justiţiei face propunerea, prevederea expresă este că CSM face propunerea. Nu îmi daţi un răspuns acum, pentru că aş vrea să fie o analiză a dumneavoastră care este soluţia corectă. Nu vreau un răspuns acum, nu vreau să creăm o dispută”, a insistat Traian Băsescu, precizând că nu îl “zoreşte” nimeni.

Întrebat ce i-au spus consilierii lui, Traian Băsescu a răspuns: “Nu pot să spun acum. Deşi să ştiţi că toţi consilierii mei m-au întrebat: <<Domnule preşedinte, cum de nu aţi observat până acum??>>”.

Articolul 134 din Constituţia României se referă la atribuţiile Consiliului Superior al Magistraturii și prevede la alineatul 1 că CSM “propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii”.

Raluca Dan