21.3 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 3:37
No menu items!

Lordul mondial al cocainei, Evelin Banev, capturat de procurorii DIICOT. UPDATE IMAGINI

spot_img

BrendoUna dintre cele mai de temut rețele de traficanți de droguri din lume a fost destructurată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism  – Structura Centrală, împreună cu ofiţerii  de poliţie judiciară din cadrul D.C.C.O. – Serviciul Antidrog.

Rețeaua, condusă de un renumit traficant la nivel mondial, Evelin Banev, zis Brendo, specializată în traficul de cocaină, este una dintre cele mai active şi ermetice reţele de traficanţi de droguri din Europa, cu membri extrem de violenţi.

Evelin Banev, de 48 de ani, era ajutat în coordonarea rețelei de Radoslav Atanasov, în vârstă de 41 de ani.

Drogurile erau transportate pe relaţia America de Sud  – Europa de Vest cu iahturi, transbordate pe vase de transport mărfuri, preluate de pe aceste vase cu bărci de mare viteză şi descărcate în porturi de interes pentru gruparea infracţională.

Traficanții au încercat să introducă o parte din droguri, aduse din America de Sud, pe teritoriul Uniunii Europene, folosind ca rută alternativă România – portul Constanţa.

În aprilie 2012, procurorii DIICOT au capturat aproximativ 50 kilograme cocaină, puritate 90%, introduse de către membrii grupării pe teritoriul României, în scopul comercializării.

Evelin Banev, alias BBanev_2008rendo, este considerat Lordul bulgar al drogurilor. Chiar dacă pentru noi nu este un nume cunsocut, Banev este un mafiot temut, foarte puternic și respectat chiar la nivel mondial.

Acum el se află în detenție, în Italia, unde a fost extrădat din Bulgaria, după un proces controversat, în baza unui mandat de urmărire internațională. El este cercetat de autoritățile de la Roma pentru trafic de droguri.

Traficantul urmează a fi adus și în Bulgaria pentru a fi judecat sub acuzația de spălare de bani, alături de fosta sa soție, Monica Dobrinova, sora sa, Desislava Dishlieva și un complice, Simo Kraychev. Cei patru sunt cercetați pentru că au spălat bani proveniți din traficul de droguri, activitatea rețelei desfășurându-se pe teritoriul mai multor state – Bulgaria, Elveția, Austria și Germania. Gruparea mafiotă ar fi spălat aproximativ 11,2 milioane de euro, potrivit anchetei.

Operațiunea „Regii cocainei”

Banev a fost arestat în 16 mai în orașul de la Marea Neagră Sozopol, după o operațiune comună a autorităților din mai multe state, cunoscută sub numele de „Regii cocainei”. Alături de Banev au mai fost arestați 15 bulgari, 12 italieni, un sloven, un georgian, dar și un român.

Banev este acuzat că a traficat 10 tone de cocaină din America de Sud către Europa.

Operațiunea durează de foarte mulți ani, timp în care rețeaua a fost intens monitorizată și infiltrată cu agenți sub acoperire. Totuși, o scurgere de informații a încetinit ancheta în 2008.

Șeful Unității de Combatere a Crimei Organizate și a Traficului Internațional de Droguri din Italia, Giuseppe Giorgino, a susținut că Banev este bănuit de traficarea în peninsulă a 40 de tone de cocaină anual.