27.2 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 10:47
No menu items!

Lopez Obrador se clasează pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Mexic

spot_img

Politicianul populist antisistem Andres Manuel Lopez Obrador se poziţionează pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Mexic, conform sondajelor de opinie efectuate la ieșirea de la urne, informează Mediafax.

Lopez Obrador, susţinut de Mișcarea Regenerării Naționale (stânga/populism) și alianța Juntos Haremos Historia, a obţinut între 46,8 și 59 % din voturi, cu peste 20% mai mult decât al doilea clasat, arată sondaje efectuate la ieșirea de la urne, relatează agenția de știri Reuters. 

Principalii contracandidați ai lui Lopez Obrador, Ricardo Anaya, reprezentând Partidul Acțiunii Naționale (PAN, conservator), și José Antonio Meade, din partea Partidului Revoluţionar Instituţional (PRI, centru), au recunoscut victoria politicianului populist la scurt timp după închiderea urnelor. 

Politicianul populist Andres Manuel Lopez Obrador, 64 de ani, fost primar al capitalei, Ciudad de Mexico, a promis în timpul campaniei ca va „transforma” Mexicul, afirmând că va reduce inegalitatea, va combate corupția și va lupta împotriva cartelurilor de droguri.

Totodată, Lopez Obrador a declarat că „îl va pune la punct” pe președintele american Donald Trump, va renegocia dur Acordul nord-american de Comerț Liber (NAFTA) și va chema SUA să dea socoteală la ONU în cazul în care

Alex Militaru