15.1 C
București
luni, 20 mai 2024 - 9:58
No menu items!

Londra acuză Moscova că vrea să instaleze un conducător prorus în Ucraina

spot_img

Ministerul de Externe al Marii Britanii a afirmat, sâmbătă, că are informaţii potrivit cărora guvernul rus plănuieşte să “instaleze un conducător prorus la Kiev, în timp ce analizează dacă să invadeze şi să ocupe Ucraina”, relatează CNN.

Fostul parlamentar ucrainean Evgheni Muraiev a calificat drept lipsite de logică afirmaţiile bitanicilor conform cărora el ar putea deveni conducătorul dorit de ruşi la Kiev, menţionând că el are interdicţie în Rusia, informează The Guardian.

Liz Truss, ministrul britanic de Externe, a postat un mesaj pe Twitter:

“Nu vom tolera un complot al Kramlinului pentru instalarea unei conduceri pro-ruse în Ucraina”.

“Fostul parlamentar ucrainean Evgheni Muraiev este considerat un potenţial candidat”, a precizat ministerul.

La CNN Saturday, Murayev a evitat să vorbească despre această situaţie, el spunând că “nu are ce să comenteze”.

În comunicatul ministerului britanic sunt menţionate şi alte nume:
 
“Avem informaţii că serviciile de informaţii din Rusia menţin legături cu numeroşi foşti politicieni ucraineni, inclusiv cu Serghei Arbuzov, prim-vicepremier al Ucrainei în perioada 2012-2014 şi premier în 2014, Andrei Kluiev, prim-vicepremier în perioada 2010-2012 şi şef de cabinet al fostului preşedinte Ianukovici, Vladimir Sivkovici, fost şef adjunct al Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Mikola Azarov, premierul Ucrainei în perioada 2010-2014. Unii dintre ei au contacte cu ofiţeri de informaţii ruşi implicaţi în prezent în plănuirea unui atac în Ucraina”.
 

Rusia a negat informaţiile  privitoare la plănuirea unui atac care să vizeze Ucraina.

Duminică, Ministerul rus de Externe i-a cerut Ministerului britanic de Externe să nu se mai implice în provocări.

“Dezinformarea propagată de Ministerul britanic de Externe este încă o dovadă că acestea sunt ţări NATO, conduse de anglo-saxoni, care fac să crească tensiunile legate de Ucraina.

Îi cerem Ministerului britanic de Externe să înceteze cu activităţile provocatoare şi cu propagarea prostiilor”, a declarat pentru TASS un reprezentant al Ministerului rus de Externe.