16.6 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 8:04
No menu items!

Locuitorii unor cătune izolate, consultați gratuit de medici militari

spot_img

Localnicii unor cătune izolate din Caraș – Severin au fost consultați gratuit, în acest weekend, de medici militari din Timișoara. Unii dintre ei nu mai ajunseseră la un doctor chiar și de 30 de ani. În cadrul acțiunii care a avut loc în urma parteneriatului dintre „Izolaţi în România” – TVR, Spitalul Militar din Timişoara şi Mitropolia Banatului, oamenii – mulți dintre ei ajunși la vârsta la care bolile nu-i mai ocolesc – și-au spus ofurile, iar medicii și asistenții (30 la număr) au căutat să-i îndrume. 

Dobraia, Inelet, Prisăcina sau Smogotin sunt cătune la care se ajunge pe o potecă îngustă, cu piciorul sau cu mașini serioase de teren. Timp de trei zile, primăria de la Cornereva a eliberat drumul acoperit cu zăpadă, pentru ca medicii să poată ajunge cu aparatura necesară a urcat până la Dobraia. La școala din sat s-a instalat „cartierul general”. Potrivit TVR, oamenii din cătunele mai îndepărtate au venit pe jos ore întregi pentru a fi consultați de medici. 

Aparatura a fost conectată la panouri solare, astfel încât oamenii au beneficiat gratuit de consultații cadiologice, ORL, stomatologice, oftalmologice și gastroenterologice.

Cei care n-au putut ajunge la școala din Dobraia au fost vizitați de o echipă mobilă, formată din medici de la Urgențe.

Împreună cu medicii militari, la Dobraia a ajuns și ministrul apărării. „Mă întreb câți români știu de Dobraia și că aici totuși trăiesc oameni frumoși, oameni care muncesc din greu pentru a-și câștiga existența, oameni cu care am stat de vorbă și spuneau că nu au mai fost la medic de 30 de ani„, a spus Mihai Fifor.

Pacienților consultați li s-au dat gratuit medicamente și ochelari de vedere. În plus, oamenii au primit și câte un pachet cu alimente pentru Paști.

R.D.