13.3 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 11:18

Localurile care nu respectă normele în caz de incendiu vor fi închise. OUG a fost promulgată

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea de aprobare a OUG care prevede că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) poate închide localurile în care constată încălcarea reglementărilor privind siguranţa la incendiu.

Potrivit actului normativ al Guvernului, atribuţiile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au fost extinse în sensul că inspectorii ISU pot sigila construcţiile şi amenajările operatorului economic în punctul de lucru în care constată încălcarea reglementărilor privind siguranţa la incendiu. “Potrivit legislaţiei în vigoare până la data prezentei reglementări, ISU putea dispune doar oprirea funcţionării ori utilizării contrucţiilor sau amenajărilor, ceea ce nu era de natură să garanteze încetarea de fapt a funcţionării.

OUG adoptată de Guvern completează Legea 307/2006 şi Legea 170/2015 privind apărarea împotriva incendiilor, care prevăd şi alte sancţiuni pentru nerespectarea normelor privind securitatea la incendiu.

“De asemenea, în scopul creşterii nivelului de securitate la incendiu, Guvernul a stabilit o serie de criterii cumulative pe baza cărora se poate dispune oprirea funcţionării ori utilizării clădirilor şi spaţiilor amenajate în clădiri, cu aria de desfăşurare mai mare de 200 mp, având destinaţia de comerţ, cultură şi turism. Reglementările sunt incluse într-o Hotărâre adoptată astăzi (marţi – n.r.) de Guvern. Actul normativ vizează atât clădirile şi spaţiile autorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu, cât şi pe cele care nu sunt autorizate”, se menţiona într-un comunicat al Guvernului.