13 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 19:27

Livrarea de arme ruseşti separatiştilor din estul Ucrainei, denunțată de Occident

spot_img

Oficial american: dacă “Rusia nu va contribui la diminuarea tensiunilor, va exista un cost suplimentar”

 TOPSHOTS-UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICS-SLAVYANSK

Occidentul a acuzat Rusia că sprijină în secret insurecţia armată prorusă din estul Ucrainei trimiţându-i arme, în timp ce Kievul se pregăteşte de întreruperea livrărilor de gaze ruseşti începând de luni, informează AFP.

Statele Unite au afirmat vineri că Rusia a furnizat insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei tancuri şi lansatoare de rachete, material care a depăşit în ultimele zile frontierea dintre cele două ţări.

În același sens, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat preocupat, vineri, de informaţii potrivit cărora grupările proruse din Ucraina se dotează cu “arme grele provenind din Rusia, inclusiv tancuri”.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, i-a cerut Rusiei, , în cadrul unei discuţii telefonice, vineri, cu şeful de stat rus, Vladimir Putin, să lanseze un proces de dezescaladare, să contribuie la dezarmarea rebelilor proruşi şi să oprească fluxul de arme şi de combatanţi care intră în Ucraina.

Preşedinţia ucraineană a afirmat joi că “rebeli din est” au “utilizat pentru prima dată tancuri” provenite din Rusia.

“Rusia va răspude că aceste tancuri au fost preluate de la forţele ucrainene, dar nicio unitate ucraineană de tancuri nu operează în zonă. Suntem convinşi că aceste tancuri vin din Rusia”, a acuzat, vineri, într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Marie Harf.

“Negociatori ucraineni şi ruşi se vor întâlni în acest weekend, la Kiev, pentru a discuta implementarea unui plan de pace”, a spus Marie Harf. “Îndemnăm Rusia să profite de această întrevedere pentru a-şi arăta angajamentul în privinţa păcii şi pentru a stopa fluxul de combatanţi şi arme care depăşesc frontiera”, a pledat ea.

Dacă “Rusia nu va contribui la diminuarea tensiunilor, va exista un cost suplimentar”, a avertizat oficialul american.

C.A.