23.9 C
București
marți, 26 septembrie 2023 - 13:18
No menu items!

Livrările de gaze rusești către România au revenit sâmbătă la parametri normali

spot_img

Reducerile anunțate pentru sâmbătă și duminică au fost anulate

Radu Cernov, fostul asociat al ministrului Șova, a devenit unul dintre șefii Transgaz

Livrările de gaze din Federația Rusă către România au revenit, sâmbătă, la nivelul normal, însă Gazprom nu a confirmat faptul că săptămâna viitoare România va primi toată cantitatea de gaze de import, a declarat sâmbătă Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

”În această dimineață, Departamentul pentru Energie a fost informat de conducerea Transgaz că societatea a primit o adresă de la dispecerul Gazprom din Sofia conform căreia astăzi și mâine livrările de gaze vor fi efectuate la parametri normali, fără a mai fi aplicate reducerile anunțate ieri”, a declarat ministrul, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, nu au fost oferite prin această adresă informații privind motivul reducerii de 5% aplicate vineri și nici confirmarea că săptămâna viitoare livrările de gaze se vor realiza conform graficului agreat.

Importurile sunt momentan la un nivel extrem de redus, de circa 0,2 milioane de metri cubi pe zi, în timp ce producția României de gaze este la un nivel aproape dublu față de consumul țării (31 de milioane mc/zi – producția, 16 milioane mc/zi – consumul).

În plus, România are deja depozitate cu 700 de milioane de metri cubi mai multe gaze decât necesarul estimat de Autoritatea de Reglementare, de 1,8 miliarde de metri cubi, iar ciclul de înmagazinare este încă în derulare.

Vineri, livrările de gaze din Federația Rusă către România au fost reduse cu 5% față de ceea ce era planificat, fără ca partea română să fi primit vreo motivație din partea rușilor, iar pentru sâmbătă și duminică erau planificate reduceri suplimentare.

Nicolescu a subliniat că nu există niciun risc ca populația României să fie afectată în furnizarea de gaz, indiferent de evoluțiile regionale.

S.Z.