7.2 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 6:19

Liviu Dragnea: Încă avem instituţii comuniste, care şi-au schimbat doar denumirea

spot_img

Liviu Dragnea: Încă avem instituţii comuniste, care şi-au schimbat doar denumirea

La aproape 25 de ani de la înlăturarea comunismului, în România încă există instituţii de tip comunist, mai ales în administraţie, care aduc disconfort cetăţeanului, a declarat vineri vicepremierul Liviu Dragnea.

“România este în situaţia în care, din păcate, sistemul comunist încă persistă. Vorbesc de sistemul administrativ, despre instituţiile comuniste, cele de dinainte de 1989. Acestea, practic, nu sunt schimbate, ci doar au primit alte denumiri. În cele mai multe zone şi mentalitatea a rămas la fel şi structura şi arhitectura instituţională au rămas la fel, ceea ce ne face să avem un sistem administrativ destul de rigid şi în anumite zone chiar destul de agresiv cu cetăţeanul”, a spus ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Prezent la o dezbatere pe tema regionalizării, Dragnea a subliniat că există diferenţe mari între regiunile României, din punctul de vedere al dezvoltării, iar regionalizarea urmăreşte tocmai reducerea acestor alternanţe.

Acesta a vorbit şi despre faptul că unul dintre obiectivele principale ale acestui proces fundamental îl reprezintă asigurarea unui standard minim de viaţă şi de acces la civilizaţie.

“Este clar că (…) în lume nu toţi cetăţenii au aceleaşi condiţii de trai, de egalitate a serviciilor publice, dar trebuie asigurat un nivel minim sub care să nu se scadă”, a spus ministrul.

Liviu Dragnea a precizat că regionalizarea este un proces care se realizează doar împreună cu descentralizarea, pentru a evita, pe viitor, demersurile dificile şi îndelungate ale autorităţilor locale de a obţine aprobări de la instituţiile centrale din Bucureşti.

Lucian Mera