12.9 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 0:02

Livia Stanciu primește o lovitură grea. ÎCCJ a anulat decizia prin care l-a condamnat pe primarul Mircia Gutău, achitat la fond

spot_img

Magistrații ÎCCJ au admis cererea de revizuire formulată de primarul Mircia Gutău, desființând decizia de condamnare a acestuia, pe care completul Liviei Stanciu o administrase în 2010, anunță Antena 3. Decizia Înaltei Curți este definitivă.

„Admite cererea în temeiul art. 465 ALIN 11 LIT. B CPP de revizuire formulată de revizuentul Gutău Mircia împotriva deciziei penale 273/27.01.2010 a Înaltei Curți pronunțată în dosarul 698/57/2008. Desființează decizia penală numai cu privire la revizuentul Gutău Mircia și dispune rejudecarea cauzei de către instanța de recurs, fixează termen la data de 14 mai 2018 cu citarea părților. Decizia este definitivă”, se arată în minuta instanței.

Mircia Gutău a câștigat la CEDO, iar hotărârea consfințește nelegalitatea hotărârii de la ICCJ de condamnare a primarului. „Din punct de vedere procedural, hotărârea CEDO consfințește nelegalitatea hotărârii de la ICCJ de condamnare. Hotărârea CEDO deschide calea unei posibile acțiuni în revizuire a hotărârii de condamnare. CEDO nu poate să desființeze hotârârea de condamnare, care se poate face pe calea unei acțiuni de revizuire. Intentarea unui proces cu tot ce înseamnă el.

Această acțiune în revizuire se poate face în 3 luni de zile de la data publicării hotărârii CEDO în Monitorul Oficial. Acțiunea se depune la instanța, a cărei hotărâre se atacă, adică la Înalta Curte, iar hotârârea care se va pronunța este definitivă. Va fi un proces în toată regula, finalizat cu o decizie, prin care se poate admite sau respinge cererea de revizuire. În opinia mea, ar trebui admisă cererea și desființată hotărârea de condamnare, eventualitate în care practic se reia rejudecarea recursului DNA”, a declarat avocatul Octavian Fieroiu pentru Vocea Vâlcii.

„Greu de spus ce sentiment mă încearcă dupa 12 ani de umilinţă. Încerc sa fiu temperat, îi mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns la aceasta faza, în care ÎCCJ să caseze soluţia de condamnare. Se judecă la Curtea Supremă şi rămân valabile soluţiile de achitare, ceea ce mă face să văd că sunt judecători care judecă după lege. Sunt convins că voi primi achitare pentru că nu se poate să nu existe nicio probă la dosar, nici măcar o înregistrare telefonică în care să fiu implicat. (…) Am spus „Nu” şi am ridicat mâna în sus. Au spus că e adevărat că am spus nu, dar că am făcut un semn cu mâna dreaptă că da. Ce au mai spus ei e că la plecarea denunţătorului i-am răspuns la salut cu „v-am pupat”. Şi îmi spun că  între mine şi denunţător e un grad de apropiere”, a povestit Mircia Gutău la Antena 3.

Edilul a vorbit şi despre greutăţile întâmpinate în toată această perioadă. „E ceva greu de imaginat. Am reusit să trec prin momentele greke, dar cel mai tare m-a durut umilinţa soţiei mele,  care a fost de 108 ori la mine în închisoare şi umilinţa de a sta la poartă. (…) Sunt imagini greu de imaginat. Norocul meu a fost că am o familie extraordinară. Au fost alături de mine şi acest lucru mi-a dat putere să înving”, a completat Gutău.

Andrei Tudor