18.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 16:08
No menu items!

Litoralul bulgăresc și litoralul românesc

spot_img

Litoralul bulgăresc și litoralul românesc

Până în jurul anului 2007, Bulgaria a fost puțin cunoscută românilor. Litoralul bulgăresc al Mării Negre este presărat de stațiuni, există stațiuni balneologice în care se utilizează ape minerale și nămoluri terapeutice. Industria turistică s-a dezvoltat mult mai repede decât în România, iar calitatea serviciilor este în general superioară.

În Bulgaria te poți bucura de oferte accesibile și bucătărie ieftină și gustoasă, nisip fin si vin de calitate, climat blând foarte asemănător cu cel din România, izvoare cu ape minerale. Foarte multe hoteluri practică sistemul de All Inclusive, sistem până acum 2-3 ani inexistent în România.

Zece plaje de pe litoralul bulgăresc au primit distincția de “blue flag” înainte de anul 2000, distincție oferită pe anumite criterii ecologice. “Blue flag” este o etichetă de recunoaștere pe plan internațional a anumitor plaje în care se respectă normele de curățenie și se oferă servicii ireproșabile pe plajă. România momentan nu are nicio plajă decorată cu ”blue flag”.

Calitatea nisipului românesc este slabă din cauza faptului că plajele nu au fost concesionate către hotelieri, aşa cum s-a întâmplat în Bulgaria, unde plajele sunt curăţate şi de două-trei ori pe zi, lucru care în România  se întâmplă mai rar.

Lungimea litoralului bulgăresc este de 378 km, iar a litoralului românesc este de 245 km., din care se exclude zona ocupată de Delta Dunării astfel încât litoralul românesc are cel mult 50 de km.

Litoralul bulgăresc reprezintă una din cele mai primitoare și ieftine destinații pentru familiile cu copii. Cu excepția reducerilor semnificative și a gratuităților oferite, pe plajă sunt organizate cluburi de copii cu personal (educatori) specializat și chiar gradinițe de copii (în special în Albena). Spre deosebire de România, majoritatea stațiunilor bulgărești sunt situate destul de departe de agitația marilor orase.

Pe litoralul românesc doar câteva hoteluri au amenajate cluburi pentru copii şi numai în staţiunea Mamaia, cum ar fi Phoenicia Holiday Resort şi Hotelul Mercur-Minerva.

Turiştii însă au parte de mai multă distracţie în România, pe litoralul nostru având loc mai multe evenimente, festivaluri şi competiţii. Mamaia este recunoscută pentru viaţa de noapte intensă, în vreme ce, Vama Veche rămâne un exemplu de nonconformism pe care bulgarii nu îl au.

Litoralul bulgar are aproximativ 30 de statiuni, 10 dintre ele fiind declarate de importanță națională. Albena, Nisipurile de Aur, Sunny Beach și Sf. Constantin și Elena se ridică la nivelul calitativ al stațiunilor Mării Mediterane, concurând cu succes cu servicii de calitate, infrastructură deosebită și posibilități variate de agreement.

Turiștii se pot relaxa în cele aproximativ 250 de hoteluri deschise pe litoralul românesc, care totalizează aproximativ 120.000 de locuri de cazare, în vreme ce la bulgari există circa 350.000 de locuri de cazare, cele mai multe fiind în hoteluri de patru și cinci stele, unele dintre ele fiind incluse în lanțuri internaționale, precum Iberostar, Berlin, Kempinski, Sol Melia, Royal sau Golden Tulip.

Litoralul bulgăresc este vizitat anual de circa două milioane de turiști, dintre care o proporție semnificativă, respectiv 70%, sunt străini. În comparatie, pe litoralul din România vin mai puțin de 1,2 milioane de turiști, dintre care străinii reprezintă circa 30.000.

Bulgarii au două aeroporturi care deservesc litoralul, în Burgas şi Varna. În comparaţie, noi nu avem decât foarte puţine curse charter care sosesc cu străini, pe un singur aeroport, Mihail Kogălniceanu.

Nivelul de securizare în Bulgaria este mai scăzut decât la noi. Chiar dacă autorităţile au încercat să limiteze riscul furturilor auto, turiştii sunt sfătuiţi în continuare să lase obiectele de valoare la hotel.

 

C.I.

T.E