8.8 C
București
marți, 27 februarie 2024 - 11:08
No menu items!

Listele electorale vor fi actualizate

spot_img

Listele electorale pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie vor fi actualizate a anunțat marți ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa. Procedura ar trebui încheiată cu 48 de ore înainte de ziua scrutinului.

Situația listelor electorale a stat în centrul controverselor declanșate de rezultatele referendumului, stabilirea quorumului electoral fiind făcută cu ajutorul unor date pe care USL le consideră depășite.

Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a comunicat la sfârșitul lui august, adică prea târziu pentru a influența rezultatele referendumului, că populaţia stabilă a României este de 19 043 767 de persoane, conform recensământului din 2011. Până acum, s-a considerat, conform recensământului din  2002, că populația României este de peste 21,68 milioane de personae, considerîndu-se, așadar, că România are circa 18,3 milioane persoane cu drept de vot.

Ministrul Mircea Duşa a spus că bugetul alocat pentru alegerile parlamentare a fost stabilit la 199 de milioane de lei, precizând că suma este mai mică decât cea cheltuită la scrutinul din 2008, când banii pentru alegeri au fost alocaţi în trei etape.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a subliniat că, pentru combaterea turismului electoral, alegătorii pot vota la alegerile parlamentare numai la secţiile de care aparţin cu domiciliul, iar cetăţenii români din străinătate vor vota în colegiile din ţările în care se află.

Duşa a atras atenţia în special reprezentanţilor inspectoratelor judeţene de poliţie să supravegheze procesul electoral, pentru a preveni eventuale infracţiuni.

Cetăţenii români vor vota la alegerile parlamentare din 9 decembrie doar cu cartea de identitate, după ce Guvernul a prorogat termenele de aplicare a dispoziţiilor legale privind cărţile de alegător şi registrul electoral.

Guvernul a stabilit că prezenţa la vot la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 se va certifica prin aplicarea ştampilei cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului sau a unui timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului pe actul de identitate. (S.S.)