4.2 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 22:02
No menu items!

Lista noilor restricții, publicată în Monitorul Oficial. De luni, fără CERTIFICAT VERDE, doar în magazinele alimentare și în farmacii

spot_img

Hotărârea de Guvern privind noile restricții adoptate pentru combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 a fost publicată în Monitorul Oficial. Noile măsuri se vor aplica de luni.

Documentul Hotărârii Guvernului, pentru modificarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, poate fi consultat AICI

Care sunt principalele restricții aplicate de luni: 

 • Va fi interzisă circulația persoanelor în afara gospodăriei noaptea, între orele 22.00 – 5.00, în toată țara, indiferent de rata de incidență din localitate, pentru o perioadă de 30 zile. Măsura nu se va aplica pentru cei care sunt vaccinați sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Testele negative nu sunt luate în considerare. De asemenea, vor fi excepții pentru cei care merg la serviciu, au o urgență medicală și alte câteva motive întemeiate, care, însă, trebuie să prezinte adeverință de la angajator și legimitație, respectiv, declrație pe propria răspundere. 
 • Masca devine obligatorie peste tot. Sunt eliminate toate excepțiile care au fost în vigoare până acum, ca de exemplu cea care prevedea faptul că masca nu trebuie purtată într-un spațiu închis unde sunt 10 persoane vaccinate. În exterior, singurele excepții acceptate pentru lipsa măștii sunt: activitățile sportive, individuale sau dacă se practică sport în condiții prevăzute de lege.
 • Magazinele, restaurantele, mallurile, sălile de fitness, cinematografele, sălile de spectacole se vor închide la ora 21.00. Între orele 21.00-05.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. În toate acestea se va intra doar cu certificat verde care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală.
 • Vor rămâne deschise pe timpul nopții doar farmaciile, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
 • Barurile, cluburile și discotecile se închid. 
 • Nu va fi necesar certificatul verde pentru activitățile religioase precum și cele din unitățile de alimentație publică în care doar se comercializează produsele alimentare și băuturile alcoolice sau nealcoolice dispuse în afara centrelor comerciale, dar și târgurile, bâlciurile și talciocurile.
 • Sunt exceptați de la prezentarea certificatului verde copiii sub 12 ani.
 • Angajații care lucrează în clădiri (instituții publice sau imobile în care activează operatori economici privați) în care se află, în același timp, mai mult de 50 de persoane nu vor mai avea acces la serviciu fără Certificat verde sau test COVID-19 negativ. Aceasta este una dintre propunerile Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), discutate și adoptate, vineri, în ședință a Guvernului interimar și care va fi aplicată în următoarele 30 de zile.
 • De asemenea, accesul vizitatorilor în clădirile instituțiilor publice sau ale operatorilor economici cu capital privat va fi posibil doar cu certificat verde sau cu test negativ. 
 • Accesul turiștilor în unitățile de cazare se va face doar cu prezentarea certificatului verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală.
 • Ministerul Educației a primit aprobarea să emită un ordin privind intrarea în vigoare a unei vacanțe de două săptămâni, începând de luni, 25 octombrie, în tot sistemul școlar – inclusiv în unitățile de tip after-school. Doar creșele rămân deschise.

Raluca Dan