11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 12:51
No menu items!

Lista neagră de la Guvern. De ce i-a certat Marcel Ciolacu pe Boloș, Ligia Deca și Sebastian Burduja

spot_img

Premierul Ciolacu a ținut neapărat ca în cele câteva minute difuzate public de la începutul ședinței de guvern, să îi critice pe trei dintre membrii liberali ai cabinetului – ministrul de Finanțe Marcel Boloș, ministrul Energiei Sebastian Burduja și ministrul Educației, Ligia Deca.

Marcel Ciolacu s-a enervat la începutul ședinței de guvern pentru că în sală nu era liniște: „Dacă vă deranjez, plec eu”!, a spus premierul, vizibil iritat.

Apoi, i-a picat pe miniștrii liberali. 

Primul luat în vizor a fost ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Apropo de energie și de faptul că a venit cu adevărat iarna, astăzi alocăm sumele necesare în vederea bunei funcționări a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat. În paralel, îi cer domnului ministru al Energiei, Sebastian Burduja, să se uite cu atenție la ceea ce se întâmplă în privința prețului la gaze. Am văzut că au apărut situații de furnizori care au crescut nefundamentat prețurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut”, a spus Ciolacu.

Următorul a fost ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

Pe de altă parte, am observat că, în absența mea, domnul ministru al Finanțelor nu s-a plictisit, a trebuit să dezmintă iar presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024. Ceea ce există însă în realitate sunt datele privind creșterea PIB pe primele 9 luni din acest an. Avem un avans de 2,2% cu care suntem pe locul al treilea în Europa! Creșterea pe trimestrul 3 a fost solidă și susținută în continuare de investițiile publice majore. De aceea, și astăzi vom suplimenta fondurile Ministerului Dezvoltării, cât pentru a permite finalizarea tuturor investițiilor prevăzute în acest an.

Ministrului Educației i s-a cerut să facă criterii de performanță pentru profesori, cărora li se vor mări salariile, cu această condiție.

„Va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru Educație, ca să fie clar pentru toată lumea! Însă, mai ales după rezultatele României la testele PISA, îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în învățământ! Orice cheltuială trebuie însoțită și de o reformă și să aibă ca rezultat performanța! Nu ne putem aștepta ca, doar mărind salariile, să se întâmple o minune! Pentru că nu se va întâmpla nici de aceasta data nimic! Așadar, trebuie introduse criterii de perfomanță în funcție de care salariile vor crește!”, i-a spus Ciolacu Ligiei Deca.

Pe același ton, Ciolacu le-a reproșat responsabililor din Sănătate și CNAS că „Nu poți avea un buget de 12 miliarde de euro pe an și să nu știi în timp real pe ce se duc banii!”

Ultimii pe lista neagră de azi la guvern au fost responsabilii din Sport, care trebuie „să vină în acest weekend cu o propunere coerentă privind asigurarea unei finanțări care să permită echipei de gimnastică artistică a României, calificată la Olimpiadă, nu doar să participe, ci și să lupte pentru medalii! Este de neconceput tratamentul la care este supus acum această echipă care a făcut istorie în sportul mondial!”

M. Nedelcu