2.5 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 8:27
No menu items!

Lista E-urilor din bomboanele de pe piață: Riscurile la care sunt expuși copiii care le consumă

spot_img

bomboane

Bomboanele comercializate pe piața din România conțin tot mai multe E-uri, punând în pericol sănătatea inimii și a danturii, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS), care a publicat și o listă cu E-urile din dulciuri.

Potrivit studiului, 30% din dropsurile comercializate pe piaţa românească au între opt şi nouă E-uri în compoziţie, specialiştii ANPC verificând etichetele produselor de tip bomboane, dropsuri şi drajeuri gumate, care pot fi achiziţionate de pe piaţă.

Medicii atrag atenţia asupra pericolelor pe care consumul de dropsuri îl are asupra sănătăţii orale a populaţiei, vizaţi fiind, în special, copiii.

Studiul arată că din 14 produse analizate, 14.28% conţin nouă E-uri şi acelaşi procent din produsele analizate are în compoziţie un număr de opt E-uri.

De asemenea, 28,57% din produsele analizate conţin patru E-uri, iar 21,42% conţin cinci E-uri, arată specialiştii, adăugând că, în general, conţinutul de E-uri variază între 1 şi 10.

Experții de la Protecția Consumatorilor au ajuns la concluzia că 33,5% din produsele analizate nu au conţinut de zahăr, ci îndulcitori.

Profesorul Nicolae Hâncu, medic nutriţionist, susține că îndulcitorii sunt mai puţin nocivi decât zaharurile, mai ales că cei utilizaţi de producătorii români sunt admişi de forurile europene.

“Dacă aceste dropsuri conţin glucoză, trebuie să înţelegem că ele sunt periculoase, în condiţiile în care se depăşesc 40 de grame pe zi. O altă problemă, întâlnită în special la copii, este faptul că aceştia se obişnuiesc cu gustul dulce al bomboanelor, la care vor renunţa cu greutate”, a explicat profesorul Hâncu.

Hâncu consideră că o mare responsabilitate aparţine părinţilor, dar şi dascălilor.

“Este necesar să înţelegem că în ziua de astăzi este foarte greu să ne ferim de E-uri, ele se regăsesc în mai toate produsele din piaţă. O problemă pe care am remarcat-o este că producătorii preferă să nu treacă tipul de E pe produsul alimentar, ci trec substanţa, pe care nu oricine o cunoaşte. E-urile din dropsuri fără îndoială trebuie să fie într-un număr mai mic”,  a mai spus medicul.

La rândul său, profesorul Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, spune că principalii consumatori ai dropsurilor, mai exact copiii, ar trebui ţinuţi deoparte de aceste mici plăceri, tocmai pentru că aceştia din urmă nu sunt obişnuiţi cu o igienă foarte riguroasă a danturii.

“Cei mici mănâncă dulciuri şi între mese, nefiind un ritm normal de consum. Din moment ce aceştia nu au o igienă corespunzătoare a danturii, rămân tot felul de reziduuri în zonele molarilor. Astfel, bacteriile se înmulţesc şi, în timp, cei mici dezvoltă carii. Pentru această grupă de vârstă, consumul de bomboane sau de dropsuri reprezintă un real pericol în condiţiile în care sunt prea puţini copiii care se spală pe dinţi între mese”, a explicat profesorul Norina Forna.

Legat de E-uri, aceasta spune că ele nu prezintă un pericol foarte mare pentru sănătatea orală.

Cele 14 produse analizate de specialiştii Protecţiei Consumatorilor aparţin companiilor Perfetti Van Melle / Elgeka-Ferfelis Romania S.A., Kraft Foods Romania S.A., Wrigley Romania S.R.L.

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

A.V.