18.5 C
București
sâmbătă, 10 iunie 2023 - 2:47
No menu items!

Lista băncilor care și-au ascuns profitul a fost prezentată Comisiei Economice a Senatului

spot_img

Ministrul Finanțelor Ionuț Mișa a prezentat marți Comisiei economice, industrii si servicii a Senatului, o listă cuprinzand 31 de bănci comerciale care nu au declarat profit în ultimii cinci ani fiscali – perioada 2012-2016.

Lista ajunsă în posesia lui Daniel Zamfir, președintele Comisiei, a fost publicată de Luju.ro și cuprinde și o serie de instituții bancare care nu mai au licență de funcționare fiind în stadiul de rezoluție/faliment (ex. Columna, BID etc).

Pe listă se află bănci puternice, precum BCR, Bancpost, OTP Bank, Credit Europe Bank, Piraeus Bank, Garanti Bank, Idea Bank, Marfin Bank.

Majoritatea băncilor își reduc drastic profiturile sau declară pierderi prin vânzarea artificială a creditelor neperformante către entități externe, în condițiile în care pierderile contabile rezultate sunt deductibile fiscal. Această formă de ”ștergere” a profiturilor poate fi considerată spălare de bani, în condițiile în care entitățile externe care cumpără creditele neperformante oferă maximum 10% din valoarea soldului, iar acestea sunt controlate indirect de acționarii băncii. Astfel, banca evită plata impozitelor, iar acționarii încasează bani din executarea creditelor prin intermediul altei entități.

De asemenea, ca și în cazul companiilor din alte domenii, băncile abuzează de cheltuieli pe servicii de consultanță și marketing.

T.S.