4 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 23:16
No menu items!

Limba română devine limbă regională încă într-un sat din Ucraina

spot_img

limba romana

Limba română a fost recunoscută ca fiind limbă regională şi în satul Nijnie Petrovţi din regiunea Cernăuţi.

Conform datelelor Serviciului de Stat pentru Statistică, aproximativ 95% dintre locuitorii din satul Nijnie Petrovţi consideră româna ca fiind limba lor maternă.

Consiliul local Tarasoveţk din regiunea Cernăuţi a adoptat la sesiunea sa din 11 septembrie o dispoziţie cu referire la aplicarea Legii privind politica lingvistică de stat, care prevede acordarea statutului de limbi regionale pentru limba română/limba moldovenească.

Acordarea de către Consiliul local a statutului de limbă regională ambelor limbi se datorează faptului că la Tarasoveţk, o parte dintre locuitori se consideră români, în timp ce, cealaltă parte se consideră moldoveni.

În urma aprobării de către guvernul ucrainean  a unei serii de amendamente la Legea privind funcţionarea limbilor minorităţilor în Ucraina, procedura de recunoaştere a statutului regional pentru limbile vorbite de minorităţi prevede că limba unei minorităţi este recunoscută ca fiind regională doar dacă aceasta este vorbită de cel puţin 30% din populaţia unei anumite zone.