16.7 C
București
joi, 28 martie 2024 - 21:38
No menu items!

Limba moldovenească, înlocuită cu limba română în Constituția Republicii Moldova. Ce îi cere AȘM Maiei Sandu

spot_img

Academia de Științe a Moldovei cere introducerea limbii române în Constituția Republicii Moldova, pentru a pune capăt „infinitelor discuții inutile” și pentru a asigura procesul de integrare europeană.

Academia de Științe a Moldovei le cere președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și premierului statului, Natalia Gavrilița, să întreprindă măsurile necesare pentru modificarea în Constituție a sintagmei „limba moldovenească“ cu „limba română“.

„Academia de Științe a Moldovei susține inițiativa Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova, a Institutului de Filologie Română ,,B.P.Hasdeu” și a Institutului de Istorie de a relua apelul de modificare în Parlament a articolului 13 din Constituție conform adevărului științific.

Repunerea în normalitate legislativă a denumirii corecte a limbii noastre ar pune capăt infinitelor discuții inutile care se duc în jurul acestei probleme, tuturor speculațiilor care se fac de câteva decenii, ar spori imaginea republicii noastre în întreaga lume și ar asigura procesul ei de integrare europeană.

Prin Hotărârile din 1994 și 1996 ale Prezidiului și Adunării Generale a AȘM, în cadrul conferințelor științifice naționale și internaționale, în interviurile pe care membrii Academiei de Științe a Moldovei și conducerea ei le-au acordat cu diferite ocazii, instituția noastră s-a pronunțat în repetate rânduri pentru restabilirea adevărului științific despre limba română“, arată Academia de Științe a Moldovei.

Ședință comună la Chișinău

Guvernul României și proaspătul Guvern al Republicii Moldova vor avea o ședință comună.

„Cei doi premieri au agreat demararea pregătirii unei ședințe comune de guvern la Chișinău. O temă abordată a fost reluarea și extinderea acordului interguvernamental pentru asistență tehnică nerambursabilă. Părțile au agreat crearea unui grup de lucru la nivel tehnic pentru pregătirea acordului.

Florin Cîțu și-a exprimat tot suportul pentru noul Guvern de la Chișinău prin dispunerea de a începe imediat lucrul pe întreaga agendă de cooperare bilaterală, în spiritul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova“, a transmis Guvernului Republicii Moldova.

                                                                                                                  Adina Silav