30 C
București
marți, 27 iulie 2021 - 12:33

Lifturi de lux la Metrorex. Fiecare ascensor a costat peste 600.000 de euro

spot_img

Metrou_lift

Metrorex a investit peste 600.000 de euro pentru achiziția și montarea fiecărui lift din stațiile de metrou. Factura totală este uriașă, pentru că toți directorii care s-au perindat la conducerea Metrorex, în ultimii 11 ani, au îngropat peste 57 milioane de euro în lifturile montate în cele 45 de stații de la metrou. Prețul de piață al unui asemenea lift este la jumătate, aproximativ 300.000 de euro.

După ce Sursa Zilei a anunțat că șeful Metrorex, Aurel Radu, a oprit lifturile pentru persoanele cu dizabilități, ascensoarele de lux au început să funcționeze. Surse avizate ne-au explicat că lifturile au fost închise pentru că nu au existat bani pentru revizie.

Nu este aprobat bugetul Metrorex și nu s-a prelungit contractul de revizie. Metrorex nu a avut un buget de rezervă pentru astfel de situații. Lifturile au costat aproximativ 258 milioane de lei cu tot cu TVA, din care montajul a fost aproximativ 70 milioane de lei. O asociere formată din firmele Somet și TIAB a realizat montajul lifturilor”, ne-au declarat sursele citate.

Întrebați cât au costat lifturile montate în stațiile de metrou, oficialii Metrorex au precizat că, în perioada 2002 – 2013, în staţiile de metrou s-au montat lifturi, escalatoare şi platforme mobile având o valoare totală (inclusiv montajul acestora) de 207.164.603 lei fără TVA. „În prezent la metrou sunt în funcţiune 93 de lifturi care asigură accesul persoanelor cu dizabilități în 45 staţii de metrou din totalul de 51 de staţii”, se arată în raspunsul primit de la Metrorex.

Oficialii de la metrou ne-au explicat că, din cauza configuraţiilor arhitecturale specifice, în 6 staţii de metrou nu s-au găsit soluţii fiabile de montare a lifturilor. Acestea sunt Pantelimon, Mihai Bravu, Eroilor, Obor, Piaţa Muncii şi Dristor 2.

În acest moment lifturile funcţionează. Ele au fost supuse, în această perioadă, unei revizii tehnice generale. Menţionăm că pentru funcţionarea în siguranţă a lifturilor, Metrorex încheie un contract de service cu o firmă de profil, autorizată ISCIR. Lifturile sunt folosite deopotrivă de persoanele cu nevoi speciale, dar şi de persoanele vârstnice, precum şi de cele cu copii în braţe. Cele câteva zile în care lifturile – aflate în revizie – nu au funcţionat, au demonstrat cu prisosinţă utilitatea acestei investiţii

Metrorex

Ștefan Etveș