5 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 15:45
No menu items!

Liderul unei rețele evazioniste de 14 milioane de euro, arestat într-un dosar al DNA

spot_img

petrol pompe

Afaceristul Valer Vasile Boer a fost arestat pentru 30 de zile de magistrații Tribunalului Bihor, la propunerea procurorilor DNA Oradea, într-un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani, acesta fiind considerat liderul unei rețele evazioniste cu produse petroliere care acționa la nivel național.

Potrivit DNA, în perioada 2008-2012,  Boer  a iniţiat şi coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, cu produse petroliere, constituit din mai multe societăţi comerciale.

 Din cercetări, s-a stabilit că reţeaua evazionistă era extinsă pe aproape întreg teritoriul naţional, fiind implicate diferite persoane, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având comportament tip “fantomă”. Beneficiarii finali ai acestor circuite comerciale frauduloase erau societăţi comerciale cu cifre mari de afaceri, cum este cazul SC OILSERV TOTAL SRL.

 Prin acest mecanism se urmărea justificarea scriptică a achiziţiilor de motorină şi înregistrarea facturilor fiscale de provenienţă, în evidenţele contabile ale SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, societate administrată de Valer Boer și prin care se atesta efectuarea de operaţiuni comerciale nereale, constând în achiziţii de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăţi comerciale care aveau un comportament tip „fantomă”.

comunicat DNA

Scopul acestor acțiuni era comercializarea motorinei la un preţ competitiv pe piaţa internă, raportat la preţurile practicate de comercianţii consacraţi pe piaţa produselor energetice şi, ca rezultat, sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, constituite în principal din accize şi TVA aferentă,

 După ce SC OILSERV TOTAL SRL, ca şi cumpărător/plătitor, făcea plăţi, prin virament bancar, către societăţile „furnizoare” implicate, administrate formal de diferiţi interpuşi, aceştia efectuau retragerea din contul bancar al societăţilor respective, în numerar, a sumelor de bani virate de SC OILSERV TOTAL SRL.

 Sumele de bani retrase din conturi erau predate imediat sau în termen scurt, direct sau prin intermediari, inculpatului Boer sau unor alte persoane din anturajul său, desemnate de acesta, reţinând din cuantumul acestor sume comisioane variabile, de circa 2-3 % din sumele retrase, pe care le foloseau în interes personal.

Aceste sume se constituiau ca sursă de venit ilicit pentru administratorii formali ai societăţilor ”furnizoare”. Sumele retrase din conturile bancare ca rezultat al activităţilor infracţionale au fost reintroduse în circuitele bancare pentru reluarea altor cicluri de operaţiuni comerciale evazioniste sau, după caz, au fost folosite în interes personal de persoanele implicate.

 Prejudiciul total adus bugetului de stat, rezultat din însumarea prejudiciilor intermediare stabilite pe fiecare relaţie comercială în parte, reţinut în sarcina SC OILSERV TOTAL SRL prin reprezentantul său legal, Boer Vasile Valer, este de 62.819.772 lei, (cca. 14 milioane de euro).

C.C.