19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 2:07
No menu items!

Liderul socialiștilor europeni: „Declaraţia ministrului german este inacceptabilă”

spot_img

Liderul socialiștilor europeni: declarația ministrului german este inacceptabilă

Liderul grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Hannes Swoboda, consideră că declaraţia ministrului german de Interne pe tema Schengen este „foarte populistă şi inacceptabilă”.

Întrebat de RFI dacă poziţia Germaniei este o surpriză, Hannes Swoboda a răspuns: „Nu este o surpriză pentru mine. Ministrul de interne este un politician de dreapta foarte populist. Germania are alegeri şi cred că în anumite oraşe vor să arate electoratului cât de duri sunt şi că vor împiedica oamenii să vină în Germania. Ceea ce nu au făcut şi nici nu pot să facă. Este o poziţie politică”.

Întrebat ce poate face Parlamentul European sau socialiştii europeni în acest caz, Swoboda a răspuns: „Vom face apel din nou la Consiliu, la preşedinţia irlandeză să ia lucrurile în serios şi să dea Germaniei un semnal clar că astfel de politici sunt inacceptabile. Am vorbit recent cu ministrul olandez de interne. Deci cred că vom încerca să influenţăm atât politicieni, cât şi miniştrii de interne şi ai justiţiei, care sunt, să spunem, mai rezonabili decât ministrul german”.

Hannes Swoboda a spus că nu crede că evenimentele din vară de la Bucureşti au avut o influenţă directă. „Repet, are legătură cu alegerile din Germania şi cu mişcarea populistă din Guvernul de acolo. (…) Cred că se va schimba (situaţia – n.r.), pentru că acest gen de argumentaţie politică nu mai există şi sper că, între timp, Comisia şi Consiliul vor aborda problema într-un mod serios şi vor încerca să găsească o cale de ieşire din criză. Este o criză, pentru că în ciuda unor reglementări legale, ţări precum Germania obiectează împotriva unor paşi înainte prevăzuţi în mod legal de tratatul Schengen”, susţine Swoboda.

Ministrul federal de interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

R.D.