6.1 C
București
luni, 2 decembrie 2024 - 17:07
No menu items!

Liderul opoziției din Belarus și-a rupt pașaportul la graniță, ca să nu fie expulzată în Ucraina”

spot_img

Lider al opoziției bieloruse, Maria Kolesnikova, și-a rupt pașaportul pentru a evita deportarea din propria țară, potrivit rapoartelor presei ucrainene, preluate de The Guardian. Kolesnikova a fost răpită din centrul orașului Minsk, de persoane îmbrăcate în civil și purtând măști. Alți doi colegii ai săi de opoziție au dispărut, de asemenea. Cei trei activiști au fost conduși ulterior la granița Alexandrovka cu Ucraina, într-o mașină care a sosit marți la aproximativ 4 dimineața.

Kolesnikova a refuzat să traverseze granița și a rupt în mod deliberat pașaportul, potrivit relatărilor. „Când a încercat să o deporteze, ea și-a rupt pașaportul și nu i-a putut fi permisă intrarea pe teritoriul Ucrainei de către grăniceri”, a declarat o sursă pentru agenția Interfax-Ucraina.

Ministrul adjunct de interne al Ucrainei, Anton Gerashchenko, a postat pe Facebook că Kolesnikova a împiedicat cu succes „o expulzare forțată din țara sa natală”.

Se crede că activiștii răpiți o dată cu ea – Anton Rodnenkov și Ivan Kravtsov – se află în Ucraina. Agenția oficială de presă Belarus Belta a declarat că Kolesnikova a fost împinsă din mașină, care a continuat fără ea peste granița cu Ucraina. Polițiștii de frontieră din Belarus par să o fi recuperat-o apoi pe Kolsenikova. Oficialii nu au confirmat ce s-a întâmplat, iar evenimentele de la graniță și unde se află opozanții sunt neclare.

„Kolesnikova a fost acum reținută. Nu pot spune concret unde este, dar a fost reținută„, a declarat pentru Reuters Anton Bychokovsky, un purtător de cuvânt al pazei de frontieră din Belarus.

Kolesnikova a fost partener de campanie al candidatului opoziției Svetlana Tikhanovskaya, care a obținut victoria împotriva președintelui de lungă durată, Alexander Lukashenko, la alegerile disputate din 9 august.

Ea a fost răpită luni împreună cu cel puțin alți trei membri ai consiliului de coordonare, care a fost înființat pentru a căuta un transfer pașnic de putere, pe fondul respingerii pe scară largă a rezultatelor alegerilor oficiale, care i-au acordat lui Lukașenko 80% din voturi.

Germania și Marea Britanie au cerut răspunsuri cu privire la locul unde se află Kolesnikova. Secretarul britanic de externe, Dominic Raab, a scris pe Twitter: „Serios preocupat de bunăstarea Mariei Kolesnikova în Belarus. Regimul lui Lukașenko trebuie să-i facă întoarcerea în siguranță cea mai mare prioritate. Regimul trebuie să înceteze brutalizarea protestatarilor, să elibereze prizonierii politici și să înceapă dialogul cu opoziția.

Exprimându-și îngrijorarea cu privire la soarta lui Kolesnikova, ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a cerut „claritate cu privire la locul unde se află și eliberarea tuturor deținuților politici din Belarus”.

Uniunea Europeană a lansat, de asemenea, apelurile pentru ca Belarusul să elibereze imediat peste 600 de persoane arestate în timpul protestelor împotriva regimului.

Ministerul de interne a declarat că 633 de persoane au fost reținute duminică pentru adunări ilegale în masă, unul dintre cele mai mari valuri de arestări de la începutul manifestărilor.

„UE se așteaptă ca autoritățile din Belarus să asigure eliberarea imediată a tuturor celor reținuți din motive politice înainte și după alegerile prezidențiale falsificate din 9 august”, a declarat șeful său diplomatic, Josep Borrell. „UE va impune sancțiuni persoanelor responsabile de violență, represiune și falsificare a rezultatelor alegerilor.”