duminică, 17 ianuarie 2021 - 14:20

Liderii principalelor partide politice au votat la prima oră. Ce mesaje au transmis electoratului

Cât timp vor avea imunitate bolnavii de COVID. Cei cu anticorpi pot avea încă virusul și îl pot transmite (Studiu)

Cercetări preliminare făcute de oameni de știință de la Institutul de Sănătate Publică din Anglia arată că reinfectările celor care au trecut deja prin...

Băncile explică de ce s-a creat registrul electronic pentru ANAF

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a spus, răspunzând unei solicitări ZF, că noul registru electronic prin care ANAF colectează date despre conturile companiilor şi...

Vaccinul nu ne scapă de restricții. Masca va mai fi folosită mult timp

Adrian Streinu Cercel a făcut astăzi doza de rapel a vaccinului anti-covid-19 și a explicat cu această ocazie că, în urma testelor făcute asupra...

Restricții noi în Italia, după creșterea numărului de cazuri COVID

Numărul crescut al cazurilor de infectare cu noul coronavirus le-a determinat pe autoritățile din Italia să înăsprească din nou regulile de combatere a pandemiei,...

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi, astăzi, la urne în ţară, pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Scrutinul începe la ora 7 și se termină la ora 21.

În ţară sunt organizate 18.802 secţii de votare, din care peste 1.200 în Bucureşti.

Primul dintre liderii politici care s-a prezentat la vot chiar la deschiderea secției de votare, la ora 7, a ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. „Am votat cu gândul la o lume mai bună”, a declarat Vela după vot. La fel a procedat și Gabriela Firea, care deschide lista PSD la Senat în București, care a votat la ora 7. Fostul primar general a declarat că merge în Parlament pentru oameni, nu pentru imunități sau alte beneficii, amintind activitatea sa corectă de până acum.

Dacian Cioloș, co-președinte USR-Plus, a votat puțin după ora 8. ”Am votat pentru oameni noi în politică, care nu își doresc hoția sub nicio formă la ei, oameni care merg în Parlament ca să construiască și nu pentru privilegii. E momentul să apropiem Parlamentul de societate și să facem schimbările pe care le dorim”.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a votat tot la ora 8, la Buzău. ”Am votat pentru ca românii să-și ia vița înapoi și să aibă specialiștii capabili pentru gestionarea pandemiei. Am votat pentru pensii și alocații, dar și împotriva incompetenței, am votat pentru producătorii și firmele românești. Îndemn românii să vină la vot, e un vot crucial”.

Și premierul Ludovic Orban, liderul PNL, a votat puțin după ora 8, el îndemnând toți cetățenii să-și exercite acest drept, asigurându-i că măsurile de protecție sunt stricte și nu pun sănătatea cetățenilor în pericol: ”E o zi decisivă pentru România. Îi invit pe toți românii să își exercite dreptul de vot și să participe la această decizie fundamentală (…). Îi asigur pe români că măsurile de protecție sanitară care au fost instituite sunt respectate și nu există risc de contaminare dacă aceste reguli sunt respectate. Folosiți-vă puterea pe care o aveți, se întâmplă o dată la patru ani”.

Sorin Grindeanu, vicepreședinte PSD, a votat la Timișoara. ”Am votat pentru siguranța unei guvernări responsabile care să nu folosească pandemia pentru a-și bate joc de români. Am votat pentru schimbare”.

Președintele Klaus Iohannis a votat în Sibiu și a declarat că alegerile nu se câștigă în sondaje, ci la urne și fiecare vot contează: „Avem șansa aș zice eu chiar istorică de a alege un Parlament mai bun, care realmente se ocupă de problemele românilor și care face legi bune pentru România. E extrem de important să mergem la vot. Alegerile realmente se ocupă de problemele românilor și un Parlament care face legi bune pentru România. E extrem de important să mergem la vot. Alegerile nu se câștigă în sondaje, se câștigă la urne. Fiecare vot contează. Dragi români, azi e foarte important, vă rog mergeți la vot”, a declarat președintele Iohannis după ce a votat”.

Medicul Alexandru Rafila, candidat PSD pentru Parlament, a declarat, la ieșirea de la urne, că procedura de vot este una singură, astfel că românii trebuie să vină să își exercite votul: ”Cel mai important este ca oamenii să voteze pentru profesionalism, responsabilitate și modestie, nu este timp de festivisim. Nu ne putem întoarce la viața normală decât dacă reușim să trecem peste această pandemie. Demagogia și festivismul nu își au locul. E momentul să reflectăm puțin și să ne întoarcem la profesioniști. Să ne gândim că în următorii 4 ani trebuie să scoatem țara din criza economică actuală, iar criza de sănătate să fie gestionată de profesioniști”.

La ora 10 a votat și actualul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, lider PNL București, care a transmis mesaj pentru românii din Diaspora: ”Nu este vorba doar despre găsirea unor locuri de muncă, ceea ce e important pentru noi, dar este vorba de mai mult, despre o schimbare de societate, de modul în care administrația își tratează cetățenii. Mesajul meu este că prezența diasporei în țară este un mesaj clar că România se schimbă. Avem mult de muncit, dar tot ce înseamnă serviciile publice trebuie puse la dispoziția oamenilor”.

Deputatul USR Stelian Ion a votat la Constanța și a îndemnat la o prezență masivă la vot, spunând că alegerile parlamentare de duminică sunt un moment de răscruce în care România poate începe un drum al modernizării rapide sau ”poate continua în același ritm ca în ultimii 30 de ani”.

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a declarat că a votat cu gândul la ”zilele și serile petrecute în stradă în 2017” și cu gândul la evenimentele din 10 August.

La ora 10:48, Călin Popescu Tăriceanu, candidat Pro România la Senat, a declarat, la ieșirea de la urne, că nu vrea să se întoarcă în perioada comunistă atunci când ”o singură persoană decidea totul”: ”Am trecut prin comunism și nu vreau să ne întoarcem acolo, când o singură persoană decide totul. Puterea trebuie împărțită între Legislativ, puterea Executivă… o să așteptăm decizia alegătorilor care sunt suverani”.

Actualul primar general, Nicușor Dan, a declarat că a votat pentru ”colaborare și pragmatism” și a îndemnat românii să voteze ”cu capul, deși suntem un popor latin și emoțional”: ”Am votat pentru dezvoltarea României și a Bucureștiului. România are o oportunitate extraordinară prin acești 80 de miliarde care vin. Am votat pentru colaborare și pragmatism. Urmează 4 ani fără alegeri și e important ca autoritățile centrale să fie capabile să aibă un dialog. Am votat pentru Justiție și parcursul european al României și împotriva celor care au periclitat această direcție. Îi îndemn să voteze cu capul, chiar dacă suntem un popor latin și emoțional. Îi îndemn să se gândească care este cea mai bună formulă de guvernare pentru următorii 4 ani”.

Victor Ponta, președintele Pro România, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că îşi doreşte ca în 2021 România să iasă din criză şi a votat pentru oameni care ştiu să facă acest lucru: „Ca de fiecare dată, eu am votat ‘pro’, nu am votat ‘contra’ ceva. Ştiu că multă lume votează ‘contra’. Eu votez ‘pro’ şi vreau ca în 2021 să ieşim din criză. De asta am votat şi pentru oameni care ştiu să facă lucrul ăsta. Puţină lume (n.r. – la vot), dar sper că cei care vin să fie ‘pro’ şi nu ‘contra’. E foarte puţină speranţa, dar eu sunt încrezător că o să fie un an mai bun 2021”, a declarat Victor Ponta, după ce a votat la Liceul Jean Monnet.

Studenții de la medicină din Cluj, interziși în spitale, fără vaccin COVID

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Cluj (UMF Cluj), Anca Buzoianu, a anunțat că studenții care refuză vaccinul nu vor intra în spitale, pentru a...

Testarea COVID în școli, după redeschiderea din 8 februarie

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a explicat cum se va face testarea COVID-19 în școli, în contexrtul în care autoritățile vor...

Vaccinare în stand-by, în Norvegia, din cauza prea multor decese la persoane vârstnice

Norvegia a înregistrat un total de 29 de decese la persoanele de peste 75 de ani care au primit prima doză de vaccin anti-Covid,...

DNA clasează dosarul Chiliman-Moisescu, după ce i-a reținut în 2015

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a clasat dosarul în care fostul primar PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, era acuzat că ar fi primit comisioane în...

Gafa Guvernului Cîțu, pe banii românilor

Angajatorii din România sunt bulversați de o gafă a Guvernului Cîțu. Executivul a uitat să precizeze în hotărârea prin care a fost mărit salariul...