20.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 20:25

Liderii partidelor s-au înțeles cu Klaus Iohannis pe modificarea Legii Big Brother

spot_img

Liderii partidelor politice au semnat, miercuri, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, o inițiativă legislativă parlamentară de modificare și completare a Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal

Iohannis_Cotroceni

Această modificare și completare a legii nu vizează legea securității cibernetice și nici Legea 82/2012 privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și de furnizorii de servicii de comunicație electronice destinate publicului, care a fost declarată neconstituțională.

Proiectul convenit astăzi urmărește să ofere garanții suplimentare pentru protejarea datelor personale și a dreptului la viața privată și să aducă o serie de clarificări pentru a elimina riscurile de abuz. Astfel, accesarea datelor cu caracter personal poate fi realizată doar într-un cadru precis delimitat de către instanța de judecată sau numai cu autorizarea prealabilă a judecătorului. Acest principiu a fost cerut și de reprezentanți ai societății civile și împărtășit de toți actorii implicați.

comunicat Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis și-a exprimat speranța că acest proiect va fi aprobat de Parlament și a subliniat că într-o societate democratică securitatea, respectarea legii și libertatea trebuie puse în acord.

Șeful statului s-a întâlnit miercuri, la Cotroceni, cu liderii partidelor și formațiunilor politice parlamentare, respectiv Victor Ponta, Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Daniel Constantin, Gabriel Oprea, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, în vederea unor discuții referitoare la cadrul juridic privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice.

M.N.