3.5 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 23:50
No menu items!

Liderii grupurilor politice din PE: Soluția găsită de CE și FMI pentru Cipru, iresponsabilă

spot_img

Liderii grupurilor politice din PE: Soluția găsită de CE și FMI pentru Cipru, iresponsabilă

Majoritatea liderilor grupurilor politice din Parlamentul European a transmis că regretă lipsa de transparență și responsabilitate democratică a soluției propuse, inițial, de Comisia Europeană (CE), FMI și Banca Centrală Europeană (BCE) pentru Cipru.

 ”Soluția propusă a fost luată în spatele ușilor închise, în primele ore ale dimineții, fără a se reflecta adecvat la consecințele sale pentru cetățeni”, a declarat joi președintele PE, Martin Schultz, în numele majorității șefilor grupurilor politice din PE.

 Schultz a precizat că tentativele de a pasa responsabilitatea asumării paternității acestei propuneri subminează încrederea cetățenilor în UE. Conferința Președinților din PE consideră că depozitele de mai puțin de 100.000 de euro nu trebuie taxate și că trebuie găsită o soluție ”mai justă și mai sustenabilă” pentru cetățenii ciprioți.

Președintele PE a făcut, indirect, referire și la implicarea FMI în problema Ciprului. ”Ne trebuie o soluție europeană pentru problema Ciprului, nu una externă. Nu trebuie să se folosească economiile oamenilor obișnuiți pentru a rezolva problemele sectorului bancar”, a precizat Schultz.

Liderii grupurilor politice din PE au încurajat crearea, mai rapid, a mecanismului unic de supraveghere bancară în UE. Șefii politici care au transmis această poziție sunt Joseph Daul (Partidul Popularilor Europeni), Hannes Swoboda (S&D), Guy Verhofstadt (ALDE), Rebecca Harms and Daniel Cohn-Bendit (Verzi/EFA), Martin Callanan (ECR).

Parlamentul cipriot a respins, marţi, instituirea unei taxe pe depozitele bancare, condiţie impusă de statele din zona euro pentru acordarea unui pachet de împrumuturi de 10 miliarde de euro. Cipru ar trebui să strângă 5,8 miliarde de euro din taxa bancară pentru a contribui astfel la stabilizarea finanţelor statului şi la salvarea băncilor de la colaps.

Cosmina Croitoru