35 C
București
marți, 5 iulie 2022 - 14:45
No menu items!

Liderii Germaniei, Franței și Italiei, cu trenul de noapte la Kiev

spot_img

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi prim-ministrul italian Mario Draghi, ajung joi dimineață, la Kiev, într-o vizită care nu a fost anunţată oficial, dar care a făcut obiectul speculaţiilor de mai multe zile, relatează presa internațională. 

Cotidianul „Le Figaro” prezintă şi programul vizitei. Potrivit jurnaliștilor francezi, la finalul călătoriei sale în România şi Moldova, preşedintele Macron s-a alăturat miercuri seară, în Polonia, cancelarului german, Olaf Scholz, şi premierul italian, Mario Draghi. Împreună s-au urcat într-un tren de noapte special închiriat, unde au avut o întâlnire de lucru miercuri seară pentru a se pregăti pentru întâlnirea de a doua zi cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

„Acest echipaj european impunător urma să ajungă în capitala Ucrainei după o călătorie de aproximativ douăsprezece ore”, precizează sursa citată.

Primele etape ale programului au fost ţinute secrete din motive de securitate.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să-i primească pe liderii europeni joi dimineață, la Palatul Maryinsky, sediul Preşedinţiei, pentru discuţii considerate cruciale înainte de summitul european din 23 şi 24 iunie.

În jurul prânzului este programată o conferinţă de presă, urmată de un „pranz privat”.

Preşedintele francez ar urma să facă o plimbare pe străzile din Kiev, apoi să se întâlnească cu jandarmii francezi care participă la investigaţiile ucrainene privind crimele de război.

Plecarea delegaţiei este programată pentru joi seară, pe o rută similară, preşedintele francez fiind aşteptat Paris vineri, în a doua parte a zilei.

Raluca Dan